Сладостта на хрупкавите целувки се балансира от кремообразен, сладко-пикантен кестенов мус, чийто вкус е подчертан от умами вкуса на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Добавете и малко ядки и тази комбинация ще има наистина неповторим вкус!
Детайли
Порции
6 човека
Време за подготовка
30 минути
Време за готвене
60 минути
Калории
2812 kJ / 672 kcal
Съставки за целувките
4 белтъка
200 г пудра захар
1 ч.л. картофено нишесте
1 ч.л. лимонов сок
1 щипка сол
Съставки за муса
400 г сурови кестени (може и готови, белени)
40 мл ром
1 пръчка ванилия
400 мл мляко
2 с.л. пудра захар
Допълнително
250 мл двойна сметана
1 ч.л. пудра захар
10 г настърган млечен шоколад
2 с.л. нарязани пекани
Приготвяне на целувките
- Поставете белтъците в купа. Разбийте ги на твърд сняг, като постепенно добавяте по 1 чаена лъжичка захар. Когато сместа е разбита и цялата захар е добавена, разбъркайте лимоновия сок, солта и картофеното нишесте. Разбъркайте за кратко, за да се смесят съставките.
- Сложете готварска хартия върху тавата и очертайте с молив няколко кръга с диаметър около 10 сантиметра или колкото големи искате да станат целувките. Прехвърлете сместа за целувките в готварски шприц и с него оформете самите целувки върху всяко кръгче, очертано върху хартията. Поставете тавата в предварително загрята на 160 градуса фурна, след което веднага намалете температурата на 100 градуса. Гответе около 1 час.
Приготвяне на муса
- Нарежете кестените с остър нож. Залейте ги с вряла вода и варете 20 минути. Извадете кестените, оставете ги да изстинат и ги обелете.
- Поставете обелените кестени обратно в тенджерата. Налейте млякото, добавете пудрата захар, семената ванилия и варете до омекване. Прехвърлете в блендер, добавете ром, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman и разбийте на гладък крем.
Допълнително
- Сметаната се разбива с пудрата захар до твърди връхчета.
- В центъра на всяка целувка сложете около една супена лъжица кестенов крем, след което го намажете с бита сметана. Поръсете с настърган шоколад и нарязани пекани.