Мексиканската кухня се слави с лютия вкус. Днешната рецепта не прави изключение. За нея ще ни трябват кайма и някакви питки, върху които да сервираме порциите. Базовата подправка е японския соев сос Кикоман. Ако нямаме мексикански хлебчета, може да пробваме с арабски. Тогава с пълно право можем да наречем тази рецепта “Ястието на трите кухни” – мексиканска, арабска и японска. Ех, защо мирът не беше толкова лесно постижим, както мирното съжителство и културния обмен между различните народности.
Продукти:
400 г телешка кайма (може и смесена, ако предпочитате)
3/4 к.ч. сок от лайм
2 с.л. Кикоман соев сос
2 с.л. сос Уорчестър
1 глава нарязан на кубчета червен лук
2 нарязани на кубчета чушки – червена и зелена
1 ч.ч. нарязани на кубчета и обелени домати
1/2 ч.ч. нарязан босилек
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Слагаме каймата в голяма купа, наливаме лимоновия сок, разбъркваме я добре, покриваме я с фолио и я оставяме в хладилника за 4 часа. След това изцеждаме водата. Слагаме лука, чушките, доматите, босилека, солта и пипера. Омесваме я. Наливаме Кикоман и Уорчестър сосовете и отново добре я омесваме.
В оригиналната рецепта каймата се поднася сурова, но аз ви предлагам да я изпържим я в тиган до готовност.
Сервираме я върху мексикански хлебчета, арабски хляб или върху крекери.
Добър апетит!