fbpx

Майонезата не е лоша дума, а перфектният дип на масата

Когато мислите за майонеза, вероятно си представяте чипс или пържени картофи и нещо вредно. Разбира се, това далеч не е така. Единственото, което трябва да направите, е да сте сигурни в съставките, по възможност да си приготвите майонезата вкъщи и да се доверите на Kikkoman, разбира се! Защото е ужасно лесно да приготвите изненадващ нов вкус за нула време. Независимо дали предпочитате плодов, фреш или веган – вдъхновете се!

ЕДНА РЕЦЕПТА, ДВЕ ТЕОРИИ
Правописът го издава: майонезата идва от Франция. Има няколко обяснения за произхода на името и самата рецепта. Най-популярният: за да отпразнува завладяването на пристанищния град Махон в Менорка през 1756 г. и последвалата победа над англичаните, се предполага, че един готвач е създал “Sauce Mahonnaise” или “Сосът на Махон”. Тъй като майонезата се разбива, друга теория предполага, че името произлиза от френската дума “mailler”, което означава “разбивам”. Така или иначе, със сос Kikkoman в сместа, майонезените дипове са абсолютно неустоими!

ОБИЧАНА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ
Майонезата във всичките й форми е любима и на петте континента. В Африка дори се използва като балсам за коса поради подхранващата си смес от масло и протеини. И изненадващо, майонезата също е ключова съставка в японската кухня, въпреки че пристига там едва през 1925 г. Оттогава японската майонеза става все по-популярна, подобрявайки много ястия от уличната храна. Вижте нашата рецепта за майонезен дип с манго и пържени суши топки!

УНИВЕРСАЛНОТО РЕШЕНИЕ
Както споменахме, всеки знае майонеза с чипс, но тя има много повече приложения, отколкото бихте очаквали. Като студен сос с доста неутрален вкус, формира основата за безброй вариации. Те включват много дресинги за салати, но също така и сосове за обогатяване на горещи ястия. Едно от забележителните приложения е за потапяне или дипване. Възможностите са почти безкрайни. Нашият дип от ананас и майонеза с тако от сьомга показва как майонезата може да бъде ценен носител на плодови вкусове.

ВЕГАН? НЯМА ПРОБЛЕМ!
Дори и веган майонезата вече е на пазара. Основната разлика е, разбира се, липсата на животински продукти: веганските майонези са изцяло на растителна основа и не съдържат яйца. Това често се замества с вода от нахут или соев протеин. Останалите съставки са непроменени. Съвет за чувствителните към лактозата: произвежданите в търговската мрежа нискомаслени майонези може понякога да съдържат млечни протеини, но веганските сортове са 100% без лактоза. Ако сте флекситарианец и ядете яйца, опитайте нашия дип от майонеза с авокадо и яйце!

НАЙ-ДОБРОТО ОТ ВСИЧКО: ДОМАШНА МАЙОНЕЗА
Защо не направите своя собствена майонеза със собствени пресни съставки? Прави се лесно и забавно и можете да го направите с вашия уникален почерк. Независимо дали става въпрос за нашия дип от тахан-майо с пълнени лодки от краставица или дип от тако-майо с начос от печен боб, можете да приготвите необходимото количество майонеза за нула време, вместо да го купувате. За основната рецепта ще ви трябват 1 прясно яйце и 1 ч.л. средно люта горчица, и двете на стайна температура. Добавете 1 с.л. бял винен оцет, 1 ч.л. захар и 200 мл рапично масло. Смесете всички съставки в кремообразна смес с ръчен пасатор и подправете със сол и черен пипер на вкус. Чувствайте се свободни да експериментирате с количествата и съставките. Насладете се на повече разнообразие от майонеза!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *