Това е третата рецепта от японската вечер – кулинарна демонстрация, организирана от японските продукти Кикоман. Автор на рецептата е Дарин Стойков, който я приготви “на живо” и всички я опитахме. Идеята на събитието беше да се покаже, че японските соеви сосове Кикоман подхождат чудесно дори на рецепти от европейската кухня.
Необходимите продукти
За пилето
• 400 г пилешко филе, нарязано на лентички
• 50 г царевично нишесте
• 2 белтъка
• 30 мл териаки сос Кикоман
За туршията
• 200 г моркови
• 150 мл оцет
• 150 мл вода
• 100 г захар
• 20 мл соев сос
За поръсване
• 30 г императорски ориз
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете нишестето, белтъците и териаки соса. Объркайте до равномерна смес и сложете пилето вътре за около 30 минути да се маринова. Така едновременно ще велветирате пилето и ще вкарате аромат в месото. Велветиране е техника, която запечатва месото (това прави нишестето и белтъка) и при приготвяне то остава сочно и крехко.
Загрейте тиган с малко мазнина и запържете маринованите късчета за не повече от 5-7 минути. Извадете с решетъчна лъжица и полейте с още малко териаки сос. Опитайте и при нужда подправете със сол и черен пипер на вкус.
Направете бързата туршия – обелете и нарежете на тънки пръчици морковите, смесете останалите съставки в тенджерка и сложете на котлона да кипне. В купа сложете морковите и залейте с топлата марината. Туршията ще бъде готова за 30 мин.
В сух тиган сложете суровия ориз и го загрейте на тигана – част от зърната ще станат на пуканки, а другите просто ще се запекат и ще придобият леко опушен аромат и тънък препечен привкус. Счукайте не много ситно в хаванче.
Сервирайте пилешките късчета с гарнитура туршията, като я поръсите с пуканките от императорски ориз.
За любопитните припомням още:
One Response
Браво Ойши!!! Ще пробвам непременно! Обикновено запечатвам 4 мин от едната страна и 3 мин от другата след обръщане! Весели празници, мила Ойши