Аспержите са невероятен деликатес. И още щом видях, че по магазините вече са изнесли тази иначе не особено позната у нас стока, не устоях да ви предложа рецепта именно с аспержи. Необходими са ви около 45 мин свободно време в кухнята и едни килограм пресни аспержи.
За четири порции са ви необходими:
- 1 кг. Зелени аспержи (ако се чудите – това са около 24 пръчки)
- 1 супена лъжица разтопено масло
- Малко захар
- 10 супени лъжици соев сос
- Няколко листа естрагон
- 3 лъжици зехтин
- 8 парчета сурова шунка
- 8 парчета полумек кашкавал
За майонезения сос ви трябват:
- Жълтъка на 1 яйце
- 2 супени лъжици майонеза
- 1 супена лъжица горчица
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица оцет
- 125 мл. Зехтин
- 3-4 супени лъжици соев сос
Как да ги приготвите?
Измийте аспержите и обелете около една трета от долната им част. Вземете литър и половина вода и я сложете да ври заедно с маслото, захарта и 3 супени лъжици соев сос. Сложете аспержите във врящата вода за около 10 минути, а след това ги изсушете. Разбъркайте остатъка от соевия сос, естрагона и зехтина и залейте аспержите със сместа за да се мариноват. Разделете ги на групи по три и около средата на всяка групичка увийте един резен от кашкавала, а отгоре – резен шунка. Сложете увитите аспержи с алуминиева тава и ги печете на скара или барбекю за около 5-10 минути
За да направите майонезата – разбъркайте яйчения жълтък, горчицата, захарта и оцета, докато сместа стане гъста и кремообразна. Добавете бавно зехтина, като бъркате през цялото време. Добавете отгоре като украса соевия сос.
Сервирайте всяка порция увити аспержи с майонезения сос. И прекрасен пролетен апетит!