С наближаването на пролетта, наближава и времето, когато всички искаме да прекарваме повече време по пикници и барбекюта. Именно за това ще ви разкаже и днешното видео, в което главният готвач Томас Краус демонстрира няколко прости и бързи варианта за приготвяне на марината. Както знаем именно маринатите придават специфичен вкус на блюдата, приготвени на барбекю.
Марината за месо
1 супена лъжица рендосан джинджифил
1 супена лъжица горчица
120 г сос “Терияки”
Парчетата месо се измиват и се намазват със специална четка или се накисват в тенджера за 15 мин.
Ако искате месото да придобие още по-нежен вкус, го оставете в марината цяла нощ.
За приготвяне на марината за риба тон например се използват:
2 супени лъжици олио
сокът и ситно нарязаната кора от един лайм
1-2 чаена лъжичка сухо чили
100 мл. соев сос Терияки
Парчетата риба се измиват и се намазват със специална четка или се накисват в тенджера за 15 мин.
А докато се мариноват месото и рибата, можем да подготвим и зеленчуците.
Измиваме зелен лук, махаме част от зелените пера и корените. След това нарязваме млади тиквички на парчета с дебелина около 0,5 см. Разрязваме една ябълка на 4 части и премахваме семките, а след това разрязваме на още 3 части всяко едно от по-големите парчета.
Слагаме всичко в голям съд и заливаме с лимонено-соева марината, която се състои от:
3 супени лъжици лимонов сок
3 супени лъжици зехтин
черен пипер
6 супени лъжици соев сос
Като цяло времето, необходимо за приготвяне на месото е 50 мин., на рибата 20 мин., а на зеленчуците около 4 мин, но това зависи и от самото барбекю.
Като съвет, след като са готови зеленчуците може да ги поставите в голяма купа и да добавите кресон и ги залеете с маринатата.
А за да разгърнете още повече вкуса на месото и рибата, докато ги наглеждате на барбекюто, може да ги намазвате отново с маринатата, която ви е останала.
Планирахте ли вече къде ще направите следващото си барбекю? Макар още да е началото на седмицата, аз тайничко си мисля за нейния край и вкусните маринати, които ще подготвя за моите приятели.