fbpx

За маринатите, BBQ-то и 5 рецепти

Към края на кампанията ни “Разпали вкуса с умами!” е време и за черешката на… барбекюто! 🙂 Маринатата е ключът към сполучливото BBQ и готвенето на скара или грил! Типичната марината се състои от 4 основни компонента: киселина (оцет, вино или цитрус), масло (зехтин или сусамово масло) и овкусител (билки и подправки) и, разбира се, уникалния умами аромат на Kikkoman. Тези съставки работят заедно, за да трансформират вкуса и текстурата на вашето ястие по различни начини, в зависимост от избора ви на храна, която да приготвите на скара или барбекю: месо, риба, зеленчуци или просто салата.

Колкото по-висока е концентрацията на сол в маринатата, толкова повече билки и подправки са ви необходими, за да може месото да поеме вкуса им.

Вземете вилица и надупчете месото, преди да го мариновате, за да поеме по-лесно соса. Използването на нож също работи, особено когато искате да мариновате по-големи парчета пържоли.

Повечето рецепти за мариноване на месо и птици препоръчват 6 до 24 часа. Безопасно е да държите храната в марината по-дълго, но след два дни е възможно маринатата да започне да разгражда влакната на месото, което да го направи на каша.

Месото трябва да се покрие равномерно с маринатата от всички страни. Чудесен начин да направите това е да поставите вашето мариновано месо в торба с цип и да я обърнете наполовина. Друг метод е да използвате голяма купа, покрита с найлоново фолио, като разбърквате месото по средата на времето за мариноване.

Бактериите виреят при температури между 5 и 40 градуса. Ето защо препоръчваме да оставите маринованото месо в хладилника. Поставете чиния или поднос под него в случай на течове.

Маринатата се смесва със сока от сурово месо, така че не трябва да използвате една и съща марината повече от веднъж. Ако искате да използвате част от маринатата върху печеното месо като сос, просто пригответе допълнителна марината и оставете малко настрана за гарниране след изпичането.

А ето и един особено специален подбор на маринати за скара и BBQ:

Бирена марината с мед

Бирите са доста обичайни за барбекю партитата, но също така са чудесна съставка за маринати! Тази проста комбинация от бира, естествено ферментирал соев сос Kikkoman и мед прави сладко, лепкаво покритие за ребра, пиле, крилца, пържоли и шишчета. И става много, много вкусно! Рецептата е тук: https://kikkomania.bg/easy-beer-honey-marinade

Сладка ябълкова марината

Тази плодова марината се приготвя толкова бързо и върви особено добре със свинско, например ребра, котлети или шишчета. Разбира се, тайната се крие в характерния и незаменим умами вкус на естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Рецептата е тук: https://kikkomania.bg/quick-sweet-apple-marinade

Най-лесната чеснова Терияки марината

Най-лесната рецепта за марината за барбекю! Опитайте с пиле или любимото си месо, риба или зеленчуци. Всяко месо ще стане в пъти по-вкусно и с отличен аромат, благодарение на умами оттенъка на Kikkoman Терияки марината! Рецептата е тук: https://kikkomania.bg/simple-garlic-teriyaki-marinade

Пикантна йогурт марината

Тази ароматна, леко подправена марината е идеална за “омекването” на месото, приготвен на барбекю или скара. Подходяща е еднакво добре и за риба, и за свинско. Уникалният ѝ вкус е благодарение на умами нотките на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Рецептата е тук: https://kikkomania.bg/spicy-yoghurt-marinade

Медена марината

Тази бърза и лесна марината е изключително вкусна с пилешко или пуешко. Или опитайте с любимото си месо, риба или зеленчуци. Каквото и да изберете, бъдете сигурни, че ще се насладите и на униклания умами вкус на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Рецептата е тук: https://kikkomania.bg/sticky-honey-soy-marinade

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *