fbpx

Лесни и трудни готварски рецепти

Кои са трудни и кои лесни готварски рецепти? Всичко е относително, ще кажат философите и професионалните готвачи. Ето и моите разсъждения по темата:

Професионалисти и любители готвачи
За един професионалист готвач, който е учил в кулинарно училище, академия или поне в 5-6 курса за любители, справянето с готварските техники е лесно. Хората с други професии може да се справят също толкова добре, ако готвенето е в кръвта им. Но, ако обичат да готвят, всяка рецепта за тях е трудна, всяко готвене – мъка 🙂

Достъпни продукти
Рецептата е с продукти, които има във всеки магазин. Големите градове са облагодетелствани. Но и от големите и от малките населени места, може да поръчате онлайн специалните съставки за японското ни меню. Понякога може да заменим даден продукт с друг, който го има в близкия магазин, но нека не правим компромиси с качеството, защото тогава ще получим по-нисък резултат. Например Кикоман соевият сос е с натурални съставки и има съвсем друг вкус от останалите.

Бързо готвене
Азиатската традиция на готвене включва бърза термична обработка. С правилните уреди – уок тиган, скара, тенджера за варене на ориз – времето в кухнята се скъсява още повече. “Бързо” често означава “лесно”, ако режем лука и морковите като фокусник за секунда. Една рецепта по описание може да бъде 15 минути, но вас да ни отнеме 30 и повече минути. Със сигурност флегматиците ще се справят по-бавно, което не означава, че яденето няма да е вкусно. Но това е тяхното темпо на живот и готвене, с което те и семейството им са свикнали.

Гъвкавост
Тази точка е в продължение на предишната. Докато трае единият етап от рецептата, приготвяме следващия. Някои рецепти имат подготовка от предишния ден/вечер, което също е плюс.

Брой на продуктите
Имам приятелка, която казва, че не готви рецепти с повече от 4 съставки. Смята, че е загуба на време. Няма да оспорвам мнението й, за да не си развалим приятелството.

Брой на етапите на готвене
Други казват, че бързите рецепти се състоят не повече от 3 етапа.

Любов към храната, любов към готвенето, любов към живота
Ако обичаме да правим нещо, не го делим на “лесно” и “трудно”.

Въпрос на настроение
Ако нямаме настроение за готвене, ако бързаме, ако, ако, ако… тогава и най-лесната рецепта ще ни се стори трудна и дори рискуваме да не се получи добре.

Да готвим с любов и уважение към храната и към тези, на които я поднасяме! Без значение дали рецептата е лесна или трудна 🙂

Други мисли за японската храна:
Какво може и какво не може соевият сос?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *