fbpx

Лаврак с лимонена трева, лайм и джинджифил

Лятото измина, но смятам, че все още повечето от вас продължават да приготвят своите любими рецепти с риба. Ето една, която е доста предизвикателна за мен, но резултатът, както обикновено си заслужава.

Ако не знаете, лимонената трева, лаймът и джинджифилът са основните вкусове на Тай-кухнята, като обикновено допълнително се засилват с люти чушки. Цяла риба би изглеждала превъзходно, но и отделни филета биха свършили чудесна работа, а и ще се сготвят по-бързо за около 25 минути, като не забравяйте и времето за подготовка: 15 минути (заедно с мариноването)

1 стрък лимонена трева

два 900-грамови лаврака, изчистени

2.5 cм. парче свеж джинджифил, обелен и настърганsoev-sos-light

1 с.л. сусамово олио

2 с.л. сок от лайм

5 с.л. соев сос с намалено съдържание на сол

2 ч. л. кафява захар

6 консервирани водни кестена, нарязани

1 голям морков, нарязан на клечки

4 стръка пресен лук, нарязан

200 гр. нежно-хрупкаво броколи

Как да се справим с тези интересни продукти и да сътворим едно наистина впечатляващо ястие?

1. Отстранете грубите външни листа на лимонената трева и смачкайте меките вътрешни листа на паста в хаванче и счукайте с малко олио.

2. Направете по няколко резки от всяка страна на рибата и я сложете в плитък съд. Разстелете лимонената трева вътре и отстрани на рибата.

3. Разбийте сусамовото олио, сока от лайм, соевия сос и кафявата захар и залейте рибата. Покрийте и оставете в хладилника да се маринова за час.

4. Поставете рибата на решетка за готвене на пара, полейте я с оставащата марината и разпръснете водните кестени и морковите над и около рибата.

5. Похлупете и варете на пара около 15 минути. Добавете пресния лук и броколито и варете на пара още 10 минути или докато месото на рибата не започне лесно да се отделя. (На филетата им е необходимо наполовина по-кратко време, за да станат готови.)

Съвет:

Търсете чисто, вместо рафинирано сусамово олио, тъй като вкусът му е много по-мек. Ако все пак има само рафинирано, намалете количеството до няколко капки.

Варианти:

Други цели риби като шаран, червен снапер, пъстърва или каракуда могат да заместят лаврака.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.