fbpx

METRO академия: кулинарното ателие на сезона, част 2

РЕЦЕПТИТЕ

Японски и индонезийски шишчета от месо, салата с риба тон, нещо като „мъфини” с октопод (TAKOYAKI) и японски палачинки OKONOMIYAKI – всичко това се поднася със соев сос (Kikkoman разбира се :)). Стана ясно, че европейците правят често пъти една и съща грешка – вместо да сипват съвсем мъничко соев сос, те (т.е. ние) доволно заливат всичко и накрая резултатът е поредната пресолена манджа. Затова и навремето Kikkoman са принудени да разработят соев сос с намалено съдържание на сол (т.нар. „зелена капачка”). За средно статистическия японец обаче соевият сос „е солен” (т.нар. „червена капачка”), тъй като само така могат да придадат на храната специфичен „умами” вкус и аромат.

Поради езиковата бариера с двете симпатични дами, подробно успях да запиша рецептата за OKONOMIYAKI палачинките. Можете да видите приготвянето ето тук .

Тези традиционни японски палачинки се поднасят докато са още топли, като преди това се заливат със соев сос.

За TAKOYAKI-то само ще споделя, че ви трябва специална форма, в която те се пекат … на котлон!!! Винаги съм мислила, че мъфините се правят във фурната, но човек никога не е късно да научи нещо ново 🙂 Ето ги как изглеждат в готов за консумиране вид – симпатични малки топчета:

Към всичко японско, което ни показаха или по-скоро българско, направено по японски начин с малко повече соев сос, успяхме да видим и как се калиграфира. Изкуството да пиша красиво никога не ми е било по силите, но пък е много интересно отстрани. А интересното в случая беше, че едно 9-годишно момиченце (дъщеричката на Весето) майсторски изписваше думи като „щастие”, „огън”, „пари” и ни направи съпричастни към още един момент от японската култура.

ГОСТИТЕ

Знаете ли, че едно такова събитие, може да сплоти хората? Аз лично се запознах с интересни личности, които не бяха само от София и останах очарована от факта, че хората обичат да бъдат изненадвани. Особено, когато стане дума за кухнята 🙂

Запознах се с други блогъри, сред които Жюстин Томс, Денислав Георгиев и Боряна Петкова от ABC Design Group , Даниела Динева, Виолета Шейтанова, Екатерина Мирчева  и Елиана Драгомирова

 

Денис и Жюстин готвят палачинки.

До нови срещи, колеги!

П.С. И помнете – соевият сос не е само суши 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *