fbpx

METRO академия: кулинарното ателие на сезона, част 1

Събитията тази есен определено стартираха с пълна сила:) Всичко, което се организира от началото на септември и продължава, определено предизвиква интереса на столичани, а и не само. Такова едно събитие бе проведено тази събота в Метро Академията и под сурдинка – аз участвах доста дейно в подготовката 🙂 .

Та да ви разкажа за това специално за мен събитие.

ПОДГОТОВКАТА …

От Метро казаха, че искат да направят по-специално събитие по повод на дните на Азиатската кухня (20,09 – 3,10,12г.). Аз пък реших, че това е чудесен повод да обявя на всеослушание, че този блог вече е факт. Обадих се на Веселина Славчева (http://carving-bg.eu/), която познавам от други свои проекти и знам, че ако на някой някога му трябва да си аранжира масата по възможно най-прекрасния начин, то тя е човекът за тази работа. Весето е единственият сертифициран карвинг инструктор в България и то с тайландска диплома (карвингът е тайландско изкуство за декорация и скулптури от храна). Прие идеята много присърце и каза, че ще ако ще правим „нещо по-така”, най-добре да си поканим „истински японци” за демонстрациите.

Тиквите и дините на Веселина Славчева.

„ИСТИНСКИТЕ ЯПОНЦИ”….

Тя е Миако Ноте – пенсионирана начална учителка, която от 3 години вече живее в България и активно участва във всякакви мероприятия за популяризиране на японската култура. С нея избрахме менюто и продуктите. Нейната приятелка – г-жа Юзен Канеко е световно известна дизайнерка на кимона, която отменила няколко свои ангажимента, за да може да присъства на това събитие. Сърдечно благодаря за което Канеко-сан! Двете атрактивни и забавни японки, които се вживяха в ролята на готвачки, имаха интересната задача – да покажат как соевият сос, една универсална подправка, може да се използва съвсем успешно и в българската кухня. И трябва да призная, че рецептата им за Шопска салата със соев сос е забележителна. Вижте статията на Екатерина Мирчева за тази салата ето тук.

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *