Веднага след провелата се през изминалия уикенд Кулинарна купа на България 2018 и право от кухнята на невероятния шеф Петър Николов ви предлагам неговите апетитни рецепти, които той приготви на презентацията на Кикоман на събитието.
Шеф Николов беше така любезен да ги сподели – веднага ги предоставям на вас – за вдъхновение и една по-вкусна седмица!
Хамон даши с калмари
Даши
- вода 4 л
- комбу лист 10 гр.
- бонито флейкс – 50 гр.
В съд на котлона с водата се слага комбуто. Когато водата заври, листът се изважда и се прибавя бонитото. След това се маха от котлона, оставя се да изстине и се прецежда през тензух.
- Даши 3 л.
- хамон – 300 гр
- магданоз дръжки – 1 вр.
- соев сос Кикоман лайт – 15 мл.
- соев сос Кикоман обикн. – 15 гр.
Трябва да се редуцира до 1.5 л. и да се прецеди през тензух.
Калмари
Калмарите се блендират в блендер. След това се разстилат на хартия за печене в желаната форма с дебелина 0.5 см. Вакуумират се и се готвят във водна баня на 65° за 8- 10 мин.
Карфиол пюре
- 100 гр. карфиол
- 20 гр. сирене Филаделфия
- 30 гр. шалот
- 50 гр прясно мляко
- сол
- масло
В маслото се запържват почистеният карфиол и шалотът. Добавя се прясното мляко и ври до омекване. Прецежда се и се прави на пюре. След това се добавя сиренето Филаделфия.
Чипс от карфиол
Карфиолът се реже на японска мандолина или на слайс машина. Пържи се на 150°С до златисто. Овкусява се със сол и се дехидратира на 60° за 3-4 часа.
Сьомга с картофи и соево-маслен сос
- 200 гр сьомга филе
- 100 гр. картофи
- 1 яйце
- брашно
- картофено нишесте 5гр.
- сол
- бял пипер
Картофът се реже на ситно и се овкусява със сол и пипер. Добавя се и нишестето. Сьомгата се овкусява със сол и пипер и се панира в брашно и разбито яйце само от едната страна. След това се слага тънък слой от картофите върху панираното място на сьомгата. Готви се в тиган с масло на по-ниска температура като се започне от картофите и след това се обърне. Бразира се постоянно.
Соево-маслен сос
- даши бульон – 200 гр.
- саке – 200 гр
- соев сос Кикоман лайт – 120 гр.
- картофено нишесте
- масло
Дашито, сакето и соевият сос се кипват. Добавя се нишестето, като се разбърква. Монтира се с маслото.
Тиквичките се режат на жулиен и се сотират с олио и накрая се добавя малко сол и лют пипер.
Чийз кейк със соев сос Кикоман
За платката
- яйца – 5 бр
- захар -100 гр.
- брашно 100 гр
- зелен чай матча 5 гр
Яйцата и захарта се избиват на миксер. Към тях се добавят брашното и зеленият чай и се разбърква внимателно. Пече се на 180° за 5 мин.
За крема
- захар – 150 гр.
- яйца 3бр.
- ванилия ½ шушулка
- маскарпоне – 250 гр.
- желатин – 15 гр.
- сметана – 230 гр.
Захарта се слага в съд на котлона с вода. Яйцата се избиват с миксер. Към тях се добавя захарният сироп с постоянно бъркане. Желатинът се накисва във вода до готовност и се прибавя към сместа. След като изстине, се добавя маскарпонето, ванилията и се избиват на бавни обороти. Накрая се слага предварително избитата сметана и се разбърква добре.
Шоколадов ганаш
- 100 гр. сметана
- 40 гр. соес сос Кикоман лайт
- 140 гр. шоколад 59%
Сметаната се кипва със соевия сос и се добавя шоколада.
Платката с