Тази рецепта е за кралски особи, защото е с кралски скариди. Нали така? За него ще ни трябват основно кралски скариди, Кикоман соев сос Тамари без глутен. Останалото е кулинарна любов и сръчност. Започваме!
За 4 порции са ни нужни:
40 г готови за ядене кралски скариди
4 скилидки чесън
20 г пресен джинджифил
10-12 см праз лук – само бялата част
2 с.л. олио
200 г кетчуп
120 мл Кикоман соев сос Тамари без глутен
10-12 капки Табаско
120 мл пилешки бульон
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сусамово олио
И още:
1 салата айсберг
сол
2 с.л. Кикоман соев сос Тамари без глутен
2 с.л. саке или друго бяло вино
1 1/2 с.л. картофена галета
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Обелваме и смачкваме чесъна. Обелваме джинджифила и праза и ги нарязваме на малки парченца. След това ги изпържваме в 1 с.л. слънчогледово олио. Прибавяме останалите съставки за соса, като го оставаме да кипне, отстраняваме го от котлона, но го поддържаме топъл.
Накъсваме листата на айсберга и ги бланшираме в топла подсолена вода за 7-8 секунди, след което ги изсушаваме. Измиваме скаридите, подсушаваме ги. Потопяваме ги в комбинацията от соев сос, саке, след това и в картофената галета. Сотираме ги в горещо олио. Когато са около 80 % готови, наливаме в тигана сладко-киселия сос, който ще ги глазира.
Сервираме кралските скариди върху канапе от салата айсберг. И с усмивка.
Добър апетит!
За компанията на това ястие ви предлагам японско ризото
Японско ризото за вип гости