Необходими продукти (за 4 порции):
450 гр. големи, сурови и почистени скариди
3 с.л. сладък соев сос KIKKOMAN (или Терияки
Mарина KIKKOMAN)
2 глави чесън, почистен
1 с.л. сусамово олио
1 с.л. фъстъчено олио
1 глава червен лук, нарязана на тънки ивици
1 зелена тиквичка,нарязана на кубчета
150 мл. портокалов сок
1 с.л. царевично брашно
Начин на приготвяне:
1. Сложете скаридите в плитък съд. Разбъркайте соевия сос, чесъна и сусамовото олио и полейте обилно скаридите. Покрийте и оставете настрана за 1 час.
2. 3атоплете фъстъченото олио в уок или дълбок тиган, добавете лука и запържете около 10 мин. Добавете тиквичките и запържете за 5 мин., след това извадете зеленчуците от тигана.
3. Извадете скаридите от маринатата и ги запържете в тигана за 4-5 мин., докато порозовеят. Върнете обратно лука и тиквичките в тигана и полейте с маринатата.
4. Смесете портокаловия сок и царевичното брашно, изсипете ги в тигана и оставете да заври, като разбърквате често. Оставете да ври 1 мин. и сервирайте веднага.
Време за мариноване: 60 минути
Време за приготвяне: 30-40 минути
За порция: 820 KJ/ 196 Kcal
Хитрина: Използвайте соев сос вместо сол
Естествено приготвеният соев сос е добра алтернатива на солта. Соевият сос деликатно подчертава вкуса на всяка храна.