Аз, Оиши-сан, за пореден път искам да ви покажа, че съм страстен почитател на соевия сос, дори и да не приготвям постоянно японска кухня.
Независимо дали става дума за мусака или за печено пилешко, та дори и за пилешка салата, соевият сос е МОЯТА подправка.
И тъй като приятелите ми от Kikkoman знаят това и неведнъж са ми предоставяли възможност да съм в тяхното обкръжение, когато организират различни семинари или представяния, те отново решиха, че трябва да поработим заедно.
Ето я и нашата поредна идея.
Играта ни отново е свързана с публикуването на рецепта, но този път няма да ви отнеме много време. Ето ги и стъпчиците:
Стъпка 1: Сподели на стената ми във Facebook пълния текст или линк от друго място* (може би към твоя блог например) на любимата си рецепта, в която използваш соев сос. А може и да споделиш като коментар под поста.
Стъпка 2: Изчакай до 01.08.2013, когато аз, Оиши-сан, ще ти пиша, дали твоята любима рецепта, вече е и моя любима:)
*В играта не е задължително да се постват само линкове или снимки и пр. материали от сайтовете на Kikkoman, т.е. не смятай, че те ограничаваме по някакъв начин.
Имам на разположение 5 комплекта награди, като един от тях може да дойде в твоята кухня! Комплектите съдържат новите салатни дресинги с марка Кikkoman и еко-чанта за пазар.
Затова е време да участваш, нали? 🙂
22 Responses
Пиле по китайски:ПРОДУКТИ
300 гр. пилешко филе
1 голям морков
1 глава лук
1 чушка/червена/
1 парче зеле
4-5 скилидки чесън
за марината;
1 белтък
1 с.л. царевично нишесте
3 с.л. соев сос(може и уни сос)
за соса:
1 с.л. тъмен соев сос
4 с.л. светъл соев сос
1.с.л мед
1.с.л кетчуп
1 суп.лъж натурално нишесте
1/2 ч,ч вода
подправка за китайска храна
нарязваме пилешкото филе на жулиени и го мариноваме в марината от посочените продукти за около половин час,през това време си нарязваме всички зеленчуци на ивички
2. в тиган запържваме месото от двете страни ,изваждаме го в съд със капак,след това слагаме зелето и лука ,сотирваме за около 2 минути и изваждаме при месото,
3. слагаме морковът и чушката и тях за 2 минути и също слагаме при месото и др зеленчуци
4. накрая сотирваме тиквичката и чесъна ,след което вришаме обратно месото със другите зеленчуци обратно в тигана
5. заливаме всичко това със соса ,разбъркваме за около 2 минути (то се сгъстява)добавяме щипка китайска подправка и махаме от котлона
ИЗПРОБВАХ ЯСТИЕТО СТАНА СТРАХОТНО,ТЪЙ КАТО НЯМАХ КИТАЙСКА ПОДПРАВКА СЛОЖИХ КЪРИ И ЩИПКА ДЖИНДЖИФИЛ
това е една много лесна но същевременно много вкусна рецепта Пиле Кунг Пао за приготвянето му са нужни -500гр пилешко месо половин ч.л. сол,половин ч.л. черен пипер,половин ч.л. джинжифил,1-2 суп.л соев сос 100гр.фастъци,няколко скилидки чесан според вкуса ви,50гр масло,2-3 суп.л нишесте ………..запържваме пилешкото месо в маслото добавяме солта,черния пипер джинжифила,нишестето разбъркваме и добавяме фастъците и чесана,след няколко мионути прибавяме и соевия сос и оставяме да къкри до готовност на месото добър апетит
спагети с соев сос и бекон –1 пакет спагети,150-200гр бекон,5 скилидки чесан,4-5 суп.л. соев сос,1 глава лук,олио 50гр. сваряваме спагетите в подсолена вода с 1 суп.л. олио,Докато се варят изсипваме в тиган мазнината и запържваме нарязания на купчета бекон и ситно нарязания лук,след това добавяме готовите спагети прибавяме накълцания чесан и соевия сос разбъркваме и спагетите ни са готови
piile i soev sos
Приготвяне на Свински уши на скара
Хубаво почистените уши сварете в подсолена вода за около 45 минути или до пълна готовност.
След това ги отцедете и ги нарежете на по-малки парчета или ленти.
Разбийте соевия сос с лимоновия сок, пресования чесъни червен пипер. Всяко парченце намазвайте с тази смес с помощта на четка и ги изпечете върху загряна скара, барбекю или плоча, като най-апетитни стават на дървени въглища.
Готовите свински уши слагайте в тенджера с капак и ги поръсвайте по желание с още малко соев сос.
РИЗОТО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 или 1 ч.ч. зеленчуци по избор
1/2 ч.ч. пасирани домати
2 с.л. зехтин
20 гр. кр. масло
2 с.л. заквасена или готварска сметана
1 малка глава стар лук,може и праз
2 скил. чесън или 2 стръка пресен
20гр. соев сос
сол,подправки на вкус
Оризът се изплаква под течаща вода да му се отдели брашното.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно,останалите зеленчуци -както ви харесва.
В дълбок тиган загрявате зехтина и маслото,и в тях задушавате лука и чесъна.
Следват зеленчуците,да се позапържат и те,независимо дали са сурови или замразени.
Добавяте ориза,пържи се,докато стане прозрачен.
Прибавяте пасираните домати,горещ зеленчуков ,месен бульон или гореща вода-3 ч.ч.Посолявате и оставяте да къкри на слаб огън под капак,като периодично разбърквате.
Когато оризът поеме 3/4 от водата,добавяте сметаната соевият сос, бъркате още 1-2 минути,прибавяте подправките,които ви харесват и оттегляте съда от котлона.
Веднага сервирате,преди оризът да е попил всичката течност.
ПС
Снимката може да се види в профила ми във фейсбук
Пилешки бутчета с гъби и картофи в плик Продукти за 6 порции
6 пилешки бутчета
250 гр. едри печурки
500 гр. картофи
60 гр. масло
1 с.л. олио
сол
черен пипер
червен пипер
вегета
чубрица
соев сос Бутчетата се намазват със соев сос, червен и черен пипер. Гъбите и картофите се почистват, измиват и нарязват на едро. Всички продукти и подправки се слагат в плик за печене. Пликът се завързва и се разтръсква добре. Пече се около 1 час на 220 °C.
Салата с китайско зеле, риба тон и соев сос kikkoman Recipe
Публикувано на : 09/27/2012
Необходими продукти
400 грама китайско зеле
1 консерва царевица около 250 грама когато се отцеди
1 консерва риба тон
150 грама горчична майонеза
1 ч.л. японски соев сос Kikkoman
3 с.л. мариновани гъби
сол
Приготвяне
Китайското зеле и маринованите гъби се нарязават на ситно, осоляват се леко.
Царевицата и рабата тон се отцеждат добре.
Всички продукти се смесват добре и салатата се оставя да престои в хладилник около 1 час.
Пилешки пържоли на скара подправени с много соев сос и тиквички на скара за гарнитура любима лятна вечеря на цялото семейство.
http://recepti.gotvach.bg/r-12801-%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B0_%D1%81_%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0
Свинско със сладко-кисел сос
свинско месо – 500 г
вино – 2 с.л. оризово
яйце – 1 голямо и разбито
нишесте – 6 с.л. царевично
лук – 3 стръка зелен
бамбук – 100 г консервирани бамбукови връхчета
чушки – 1 зелена
кашу – 50 г, по желание
сол – 1/2 ч.л. морска
чесън – 2 скилидки, ситно нарязани
захар – 2 с.л. кафява, за соса
олио – 1 с.л., или зехтин, за соса
оцет – 3 с.л. балсамов, за соса
нишесте – 1 ч.л., за соса
сол – на вкус, за соса
Нарежете свинското на късове. Разбийте яйцето добре и прибавете солта и виното. Оваляйте парченцата месо в тази смес, а след това в нишестето. Изпържете свинското в силно загрята мазнина за около 4-5 минути, докато образуват златиста коричка.
Извадете месото и го оставете да се отцеди. Излейте от тигана по-голямата част от мазнината така, че да останат коло 2 с.л. олио. Добавете и задушете нарязания лук, зелен пипер, чесъна, кашуто и бамбуковите връхчета. Оставете да се пържи около 3 минути, добавете месото и разбъркайте.
За да приготвите сладко-киселия сос, смесете всички съставки и ги сложете да се сгорещят на котлона за 3-4 мин, като разбърквате непрекъснато. С готовия сос залейте свинското и го задушавайте на котлона за още няколко минути.
Пиле с гъби и зеленчуци на фурна
500г пилешки гърди
1буркан консервирани печурки
2глави лук
1-2 патладжана
1п.замразен зеленчуков микс.
Соев сос,сол и др.подправки по желание
Месото се нарязва на кубчета и се поставя в единия край на тавата.В другия се поставя наряания лук и замразенитв зеленчуци.Поставя се във фурната (около 200градуса)за около 15 мин.След това се разбърква и се смесва всичко..Добавя се патладжана,гъбите и солта.Добавя се соев сос на вкус.Пече се още около 20 мин.
Сьомга в сметанов сос на тиган
4 филета от сьомга
соев сос на вкус
1 кофичка заквасена сметана
В тиган сезагряватс бъркане соевия сос със сметаната,после се слагат филетата за 5 мин от всяка страна и яденето е готово ! Поръсва се с черен пипер,гарнитура от картофи във всякакви варианти е особено подходяща.
Мусака с патладжани и кайма
Продукти
Патладжан , картофи , кайма , тиквичка , лук , домат , подправки и соев сос .
За заливката -прясно мляко , брашно , яйца , краве масло
Нарязваме патладжана на кръгчета , поръсваме го с малко сол и го оставяме така за 15-20 мин. след това го нареждаме в тавичка върху хартия за печене и го изпичаме.
През това време в тенджера с вряща вода бланшираме за 10 мин няколко картофа нарязани на шайби .
В друга тенджера нарязваме една тиквичка , каймата и главичка лук . Подправяме със соев сос , черен пипер и малко червен пипер .
След това започваме да редим мусаката
ред патладжан , кайма , картофи , ред домати нарязани на шайба и така докато се свършат продуктите .
Заливката правим по следният начин – разтопяваме маслото и в него запържваме 3 лъжици брашно . При непрекъснато разбъркване добавяме прясното мляко . След като е готово сваляме от котлона да се охлади и добавяме едно по едно две яйца .
Заливаме мусаката , поръсваме с настърган пармезан и печем до готовност .
Мусаката става изключително сочна и вкусна . Добър апетит:)
Моята рецепта е простичка но страхотна!Печени свински уши на скара с много соев сос!Отваряте и студена бира и направо е супер!
1 кг . скариди 1 краве масло соев сос
Скаридите се задушават с краве масло и се овкусяват със соев сос Бързо лесно и много вкусно
Продукти:
400 гр.пилешко филе
400 гр.гъби
1 гл. кромид лук
2-3 скилидки чесън
250 гр.готварска сметана
200 – 300 гр.кашкавал
соев сос,сол и черен пипер
Нарязваме на ситно пилешко филе запържваме го в олио.След което го сваляме от огъня
Запържваме главата лук и чесъна .Прибавяме предварително нарязаните на филийки гъби след това връщаме пилето и още малко задушаваме .Прибавяме сол,черен пипер и соев сос след което изсипваме в тавичка и запичаме във фурна.Прибавяме сметана и запичаме още малко .Малко преди да извадим нареждаме най отгоре нарязъните предварително на филийки сирена чедър,гауда,мюнстер и синьо сирене/а може да изберете и по ваш вкус/
Добър апетит!
Моята любима рецепта ссъс соев сос са Мариновани пилешки крилца .
Продукти :
2 кг пилешки крилца
100 мл. соев сос
черен пипер
кимион
риган
червен пипер
1 с.л. олио
Крилцата се остават със всички подправки да престоят около час и се пекат под фолио на 220 гр за 1 час . , след което се маха фолиоти и се пекат още 30 мин.
Приятен апетит.
Да си оближеш пръсчетата 🙂
Салата с бейби тиквички
2 бейби тиквички
1 маруля
половин връзка зелен лук
магданоз
1 домат
Тиквичките се нарязват на тънко с белачката за картофи. Овкусяват се със соев сос.
В купа се слагат нарязаните маруля, лук, магданоз и домати, добавят се вече овкусените тиквички, малко сол, салатен зехтин и Voala салатата е готова. Идеална е за хора със стомашни проблеми!
От мен много лесна и лятна рецепта със соев сос – Нарязвам тиквички на колелца или надлъжно , добавям малко сол, зехтин и много соев сос. Хубаво ги разбърквам и после ги пека на грил-скара. Стават със страхотен вкус. Опитайте!
Пилешки хапки в соев сос
Продукти:
600-700гр.пилешко бон филе
3/4к.ч. тъмен соев сос
чер пипер
щипка джинджифил
мазнина
Приготвяне:
Измиваме пилешките бон филета и отцеждаме добре.Заливаме с 3/4ч.ч. тъмен соев сос.Поръсваме с чер пипер и щипка джинджифил.Оставяме в хладилник за 15-20мин.Загряваме мазнина в дълбок дебелостенен тиган.Изсипваме филетата в тигана и разбъркваме.Покриваме с капак и оставяме да се задушават до готовност.От време на време разбъркваме.