fbpx

Колко знаем за соевия сос

Соевият сос е една от от онези често използвани от всички ни подправки, но не сме напълно запознати с нея. Има много какво да научите за соевия сос – много повече отколкото си мислите. Това е една от най-старите подправки все пак. Често се случва да готвим с грешния вид соев сос без дори да подозираме. Продължавайте да четете, ако искате да научите още днес повече за различните видове соев сос. 🙂

Соевият сос се дели на японски и китайски – всеки от двата със собствени подкатегории. Японския соев сос се нарича shoyu, и е по-бистър и разреден от китайския.

Тъмният японски соев сос (koikuchi) е по-богат, по-безсолен и по-често използван от светлия (usukuchi). Светлият японски сос е малко по-сладникав от тъмния заради съставката mirin, сладко оризово вино. Тамари се прави почти изцяло от соеви ядки с малко пшеница, понякога и без.

Китайският соев сос също се дели на тъмен и светъл. Тъмният е по-богат и по-безсолен от светлия и може да съдържа захар, например меласа.  Светлия соев сос се използва повече в китайските рецепти. По-разреден е и често използван като лека подправка или сос за топене.

Друга категория на соевия сос е тази с ниско съдържание на натрий. Този вид сос се прави с допълнителни съставки. Готварският инструктор Диана Куан препоръчва да раздреждаме обикновения соев сос, ако искаме да е с по-ниско съдържание на натрий.

След като вече знаем основните неща, по които се различават видовете соев сос, е време да запретнем ръкави и да приготвим нещо вкусно за вечеря със соев сос Кикоман!

Предлагам няколко идеи:

Лесно пиле със зеленчуци със соев сос

Вегетариански рецепти със соев сос

и накрая за десерт: Брауни със соев сос

Добър апетит! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *