fbpx

Коледна гъска с печени ябълки и соев сос

Остават малко  дни до Коледа и няма как да не плануваме коледното меню от по-рано. Вече ви представих различни рецепти за говеждо, гъбен пай с коледни кестени, а днес ще представя рецепта за цяла коледна гъска с печени ябълки и соев сос:)
В този дух подготвих за себе си и за вас една рецепта, която надявам се да намери място на празничната ви трапеза.

Грабвайте химикалките и йо-хо-хо 🙂

Необходими продукти:

За гъската:
1 изчистена, готова за готвене гъска ( 2.5 кг )soev-sos-normal
Прясно смлян черен пипер
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. масло
200 г черен хляб
3 ябълки
80 г шам фъстък
5 с.л. соев сос
1 с.л. джинджифил
2 с.л. мед

За печените ябълки:
4 ябълки
100 г марципан
50 г стафиди
1 ч.л. амарето (сладък италиански ликьор)
1 с.л. масло

За соса :
400 мл гъши бульон
2 с.л. готварска сметана
2-3 с.л. соев сос
2 с.л. сос сгъстител

Как да си приготвим?
Измиваме гъската и намазваме отвън и отвътре с черен пипер. За плънката нарязваме лука и чесъна, разтопяваме масло в тиган и ги задушаваме. Предварително загряваме фурната на 180 ° – 200 °.
Режем на кубчета черен хляб, кори от плодове и ябълки. След което смесваме заедно хлябът, ябълките с фъстъци и три супени лъжици соев сос и подправяме със сол, черен пипер и джинджифил. Пълним кухината на гъската и затваряме. Поставяме гъската с гърдите надолу и печем за около 2 часа.
Разбъркваме меда и останалия соев сос и намазваме гъската 10 минути преди да я извадим от фурната. Ябълките смесваме с марципан, стафиди и амарето. Поставяме бучка масло в началото на всяка ябълка, като ги подреждаме в чиния. Печем във фурната с гъската за последните 20 минути, преди да я извадим. За да направим соса, смесваме четири супени лъжици от гъши сока с готварска сметана и оставяме да заври, разбъркваме и добавяме соевия сос и сгъстителя. Сервираме гъската със соса, печените ябълки, червено зеле и картофени кнедли.
Вече се чувствате подготвени за коледната трапеза, нали?

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.