Вече споделихме, че сме в празнично и Коледно настроение, така че е време и за малко Коледен аромат и вкус вкъщи. Ще посветим декември на тази емоция, като започваме с изключително оригинална идея за солен тарт с печени моркови, синьо сирене и орехи. Приятен апетит и весело настроение!
Детайли
Порции
6 човека
Време за подготовка
Време за готвене
100 минути
Съставки за плънката
около 440 г моркови
50 мл вода
½ ч.л. мед
1 ч.л. масло
2 яйца
1½ с.л. заквасена сметана
сол, черен пипер
Приготвяне
- Нарежете маслото малки кубчета, добавете останалите съставки за пая и замесете тесто. Увийте готовото тесто със стреч фолио и го оставете да се охлади в хладилник за около 1 час.
- Междувременно, измийте добре морковите и ги нарежете по дължина на половина, след което ги сложете в тигана, добавете 50 мл вода и оставете да къкри за няколко минути. Добавете естествено ферментиралия соев сос Kikkoman и меда, и оставете да покъкри още малко. Когато цялата течност се изпари и морковите омекнат, добавете маслото и запържете за кратко, след което охладете.
- Разточете охладеното тесто и го поставете във форма за тарт с диаметър 24 см, набодете го с вилица. Поставете в хладилника за 10 минути. През това време загрейте фурната до 180 градуса. Извадете тестото от хладилника и го изпечете до светло кафяво за около 10-15 минути, след което го оставете да изстине.
- Междувременно, в отделна купа смесете 2 яйца със заквасената сметана. Подправете със сол и черен пипер.
- Загрейте отново фурната до 170 градуса. Върху охладената основа изсипете предварително приготвената яйчена смес, след което наредете морковите върху нея. Печете във фурната до пълно втвърдяване на яйчената маса (ок. 15-20 минути).
- Преди да сервирате, поръсете с натрошено синьо сирене и орехи.