fbpx

5 начина за късмет по японски

Япония обича късмета. Историята на страната помни опустошителни войни и природни бедствия. Затова може би не е чудно, че в японските култура и традиции има много източници на късмет, дори и за хората, които не вярват в случайното щастие. Ето и няколко примера за това.

Манеки неко

Манеки неко е един от най-популярните японски символи. Котката талисман е с вдигната лапа, което символизира способността ѝ по този начин да привлича късмет, щастие и пари към притежателя си.

Дарума

Дарума са кукли, които изглеждат като Шестия монах, известен като Бодхидхарма – легендарен будистки учител. Традиционно се продават без очи. Идеята е, когато си купите такава кукла, да си намислите желание. Пожелавайки си нещо, рисувате едното око с черен маркер. Второто око на куклата рисувате, когато пожеланото се сбъдне или просто изпълните целта си.

Теру теру бозу

Теру теру бозу са простичко изработени кукли, които приличат на призраци. Правят се от бяла кърпа или хартия. Смята се, че носят хубаво време, ако ги закачите някъде през нощта. Ако пък ги поставите с главата надолу, вярването е, че ще донесат дъжд.

Омикуджи

Както съм ви разказвала, омикуджи са хартиени късмети, които се продават в храмове и светилища в Япония. Ако късметът, който ви се падне, е добър, е хубаво да носите омикуджи със себе си в продължение на няколко месеца. След това късметът се смята за изчерпан. Ако пък написаното на картончето се окаже лошо, винаги можете да го завържете някъде и да се отървете от него.

Ема Ема са дървени малки дъски, които също могат да бъдат закупени от японските храмове и светилища. Традицията повелява сами да си напишете желанието на празната дъска и да го закачите на определено за това място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *