Днес живеем в мултикултурна и мултинационална среда – гледаме международни филми, четем чужди писатели, имаме приятели от различни етноси. От години границите паднаха дори в кулинарията. Днешното ми предложение е тъкмо такова – нарекох го “Япония среща Италия с картофени пръчици”, защото в продуктите има италиански билки и японски соев сос.
Сега продължавам с днешните японско-италиански картофи 🙂 Можете да ги консумирате като “компания” за бира или вино или за гарнитура към печено месо. Изкушавам се да вмъкна нещо от моя опит – ако сте начинаещ готвач или се страхувате, че картофите няма да се изпекат добре, можете да ги сварите предварително, но не до пълна готовност. И още нещо – в продуктите има Кикоман панко хлебни трохи – в случай, че не можете да си го набавите, заменете го с галета. Е, слагайте кухненската престилка и да започваме да готвим 🙂
Необходими продукти
4 сладки картофа
½ ч.ч. брашно
2 яйца – само белтъците
1 ч.ч. Кикоман панко хлебни трохи
½ с.л. италиански сухи билки – смес от: риган, босилек, майорана, мащерка, розмарин, чубрица и градински чай
¼ чаена лъжица чесън на прах
Кикоман терияки марината
Как да си приогтвим?
Загряваме фурната до 200 градуса. Разбиваме белтъците на пяна. Изсипваме брашното в дълбока купа. В друга купа смесваме панко /или галетата за паниране/, чесънът на прах и италианските билки. Овалваме нарязаните на пръчиците картофи в брашното, след това – в белтъците и след това – в билковата галета смес. Притискаме панировката с пръсти, за да залепне добре. Нареждаме картофите върху хартия за печене или в тавичка с незапепващо дъно. В оригиналната рецепта, за да потъмнеят, трябва да напръскаме картофите с cooking spray – смес от олио, вода, лецитин и още съставки. В случай, че не разполагаме с това, напръскваме картофите с кухненски пулверизатор с олио и след това ги напръскваме с вода с друг пулверизатор. Печем картофите около 15 минути, докато станат златисти. Сервираме ги с Кикоман терияки маринатата .
Не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая: Притен апетит и вкусно-вълшебен петък! 🙂