„Канпай“! Това е японската дума за „наздраве“. Буквално означава „до дъно“. Иначе казано, задължителен поздрав за начало на парти.
Въпреки че пожеланието на тоста се изказва с една дума, значението му може да бъде различно в зависимост от характера на самия повод за събиране. Когато е част от събитие, като рожден ден, например, „канпай“ означава „поздравления“. Ако отидете обаче в традиционен японски бар „изакая“ и кажете „наздраве“ на човек, когото не познавате, означава „приятно ми е да се запознаем“ или „добре дошъл“.
Значението на „канпай“ е различно за различните хора. Не се притеснявайте обаче, когато сте в Япония и вдигнете наздравица, да използвате тази дума като поздрав или приветствие, преди да отпиете глътка от питието си.
Ако Япония има висока култура на поведение на масата и спазването на етикет там е задължително, то при пиенето на алкохол правилата са малко. Важното е да сте част от групата, да не се притеснявате от последствията и да карате останалите да се чувстват комфортно да правят същото.
Макар че правило не съществува, когато сте с група, е хубаво да си поръчате напитката, която ще пият останалите.
Ако се питате какъв алкохол предпочитат японците, ето и отговора. Бирата често е изборът за социализиране или при неформални бизнес срещи. Сакето, което е традиционно оризово вино, все още е популярно, въпреки че уискито и бърбънът в последните години го достигат. Интересен факт е, че коктейлите не са много поръчвани и хората в Япония предпочитат чисти алкохолни напитки. Бира, саке или уиски, не забравяйте да кажете „канпай“, ако някой инициира наздравица. Иначе могат да помислят, че ви липсва възпитание ????