fbpx

Канпай: думата, която дава старт на партито

„Канпай“! Това е японската дума за „наздраве“. Буквално означава „до дъно“. Иначе казано, задължителен поздрав за начало на парти.

Въпреки че пожеланието на тоста се изказва с една дума, значението му може да бъде различно в зависимост от характера на самия повод за събиране. Когато е част от събитие, като рожден ден, например, „канпай“ означава „поздравления“. Ако отидете обаче в традиционен японски бар „изакая“ и кажете „наздраве“ на човек, когото не познавате, означава „приятно ми е да се запознаем“ или „добре дошъл“.

Значението на „канпай“ е различно за различните хора. Не се притеснявайте обаче, когато сте в Япония и вдигнете наздравица, да използвате тази дума като поздрав или приветствие, преди да отпиете глътка от питието си.

Ако Япония има висока култура на поведение на масата и спазването на етикет там е задължително, то при пиенето на алкохол правилата са малко. Важното е да сте част от групата, да не се притеснявате от последствията и да карате останалите да се чувстват комфортно да правят същото.

Макар че правило не съществува, когато сте с група, е хубаво да си поръчате напитката, която ще пият останалите.

Ако се питате какъв алкохол предпочитат японците, ето и отговора. Бирата често е изборът за социализиране или при неформални бизнес срещи. Сакето, което е традиционно оризово вино, все още е популярно, въпреки че уискито и бърбънът в последните години го достигат.  Интересен факт е, че коктейлите не са много поръчвани и хората в Япония предпочитат чисти алкохолни напитки. Бира, саке или уиски, не забравяйте да кажете „канпай“, ако някой инициира наздравица. Иначе могат да помислят, че ви липсва възпитание ????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *