fbpx

Какво може и какво не може соевият сос?

kikkoman1

Любителите на източната кухня със сигурност ползват соев сос, за много рецепти. Напоследък се замислих колко много вярваме и колко много очакваме от едно мъничко шишенце с тъмно кафява течност. Оправдани ли са очакванията ни?

1. Соевият сос върши работа само когато е качествен – Кикоман соевите сосове и маринати съдържат изцяло натурални съставки – соеви зърна, пшеница, дрожди и сол. А има и безглутенов соев сос – който е без пшеница – Кикоман Тамари соев сос.

2. Соевият сос дава аромат, вкус и цвят на ястието, като не забравяме и умами вкуса!  Затова се използва дори в десерти – като това превъзходно Брауни със соев сос, и в печива – хляб, палачинки, тесто за пица и др.

3. Да спазваме указанията в рецептата – да не прекаляваме със соевия сос – може да пресолим ястието. Майсторството е в баланса – ако сложим малко – няма да се усети, ако сложим много – ще бъде прекалено.kikkoman_sauces1

3. Лошо сготвеното ястие не може да се поправи със соев сос. То е като да да се парфюмираш, без да си се изкъпал и да очакваш, че ще миришеш хубаво.

4. Кикоман соевите сосове и маринати имат специфика на използването им. Спазвайте технологията на готварската рецепта, за да получите максимално добър или даже отличен резултат. В някои рецепти той се използва за марината, в други се слага в края на кулинарната обработка, в трети – се поръсва преди сервиране, в четвърти – се сервира на масата в отделна купичка.

5. “Най-японското” ястие ще сготвим не само с японския соев сос Кикоман, но и със специфичните за източнатаtamari34 кухня продукти – като джинджифил, нудълите от елда – соба, хрян, водорасли, морски дарове, корен от лотос, бамбукови поници и др. Въпреки това, аз не се отказвам и продължавам да споделям и други рецепти, “адаптирани” към нашия европейски вкус.

Нека бъдем със самочувствие в кухнята – рецептата на Кикоман соевия сос е била пренесенa в Япония към VI век, а вие сте час от тази вековна традиция!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *