fbpx

Какво може и какво не може соевият сос?

kikkoman1

Любителите на източната кухня със сигурност ползват соев сос, за много рецепти. Напоследък се замислих колко много вярваме и колко много очакваме от едно мъничко шишенце с тъмно кафява течност. Оправдани ли са очакванията ни?

1. Соевият сос върши работа само когато е качествен – Кикоман соевите сосове и маринати съдържат изцяло натурални съставки – соеви зърна, пшеница, дрожди и сол. А има и безглутенов соев сос – който е без пшеница – Кикоман Тамари соев сос.

2. Соевият сос дава аромат, вкус и цвят на ястието, като не забравяме и умами вкуса!  Затова се използва дори в десерти – като това превъзходно Брауни със соев сос, и в печива – хляб, палачинки, тесто за пица и др.

3. Да спазваме указанията в рецептата – да не прекаляваме със соевия сос – може да пресолим ястието. Майсторството е в баланса – ако сложим малко – няма да се усети, ако сложим много – ще бъде прекалено.kikkoman_sauces1

3. Лошо сготвеното ястие не може да се поправи със соев сос. То е като да да се парфюмираш, без да си се изкъпал и да очакваш, че ще миришеш хубаво.

4. Кикоман соевите сосове и маринати имат специфика на използването им. Спазвайте технологията на готварската рецепта, за да получите максимално добър или даже отличен резултат. В някои рецепти той се използва за марината, в други се слага в края на кулинарната обработка, в трети – се поръсва преди сервиране, в четвърти – се сервира на масата в отделна купичка.

5. “Най-японското” ястие ще сготвим не само с японския соев сос Кикоман, но и със специфичните за източнатаtamari34 кухня продукти – като джинджифил, нудълите от елда – соба, хрян, водорасли, морски дарове, корен от лотос, бамбукови поници и др. Въпреки това, аз не се отказвам и продължавам да споделям и други рецепти, “адаптирани” към нашия европейски вкус.

Нека бъдем със самочувствие в кухнята – рецептата на Кикоман соевия сос е била пренесенa в Япония към VI век, а вие сте час от тази вековна традиция!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.