fbpx

Какво има и какво няма на японската маса

Обичайно свързваме японската кулинарна култура със суши – то даже е станало неофициален разпознавателен знак за Япония. Виждаме суши – сещаме се за Япония, и обратно. Но, да не забравяме, че японската кухня е известна също и с мисо супата, а джинджифилът, соевият сос и сакето са също присъстват във всеки японски ресторант и домашно меню.

За щастие японската маса не е толкова оскъдна, ако използваме само изброените храни и напитки. Иначе как японците ще бъдат известни с дълголетието и работоспособността си? В какво е ключът към вкусната, здравословна и типично японска храна?

1. Японците, за разлика от нас, никога не си позволяват да готвят това, което имат и както дойде. В кухнята им има само пресни продукти, които използват в точните пропорции и съчетания.

2. Храната в Япония е изкуство. Независимо дали се хранят вкъщи или на обществено място, храната винаги трябва да предизвиква възторг. Красотата на сервираното ястие – мото № 1 за японската маса.

3. На японската маса никога няма да видите нож. Мястото му е само в кухнята. Храната се готви така ,че да е нарязана предварително на малки късчета – за един залък.

4. Вкусът в ястието е единен, точно като музикална симфония.

5. Масата е сервирана така, че всеки да вижда всички ястия и да ги пробва.

6. Ако сте взели късче от ястието, нямате право да го оставите и да вземете друго. Яжте това, което първо сте хванали с пръчиците за хранене. И още нещо – не размахвайте, не жестикулирайте с пръчиците, докато се храните – това се счита за обидно.

7. На японската маса няма да намерите хляб. Японците ядат ориз с различни сортове.

8. Месото не е традиционна храна в Япония. Много по-често се яде риба и морски дарове. Месото влиза в японската национална кухня една през XIX век и за японците е по-скоро екзотична храна. От месните рецепти на най-голяма популярност се радват пилешките шишчета Якитори. Те се сервират обичайно със саке.

9. Още по-рядко от месото в японското меню присъства млякото.

10. Джинджифилът не е само подправка към суши, а неутрализатор на вкуса. Ползва се в много рецепти в азиатската кухня.

11. Саке не е оризова водка, а силно вино. Освен него в Япония се употребяват и не малко други силни алкохолни напитки.

За любопитните предлагам още:

Японски обичаи: Чисти ръце с ошибори
Японското “Наздраве”

 

 

One Response

  1. Възхищавам се на чувството за естетика и мяра на японците! Финес, изисканост, хармония, превърнати в принципи на ежедневния живот на японците независимо от динамикята на деня. Невероятно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *