Козунаците се похапват с наслада през празничните дни, но въпреки това често ни остава известно количество от тях. Характерно за козунаците е, че, веднъж разрязани, бързо изсъхват. Не бързайте обаче да ги изхвърляте – има чудесни неща, които можете да приготвите с тях и да им “вдъхнете” нов живот.
Опитайте нашите вкусни рецепти и няма да съжалявате!
Пържени филийки от стар козунак
Кой не обича пържени филийки! Почитателите им, които често ги приготвят, добре знаят, че най-хубавите пържени филийки стават от стар сух хляб. Затова поизсъхналият козунак е идеален за тази цел – нарежете го в желана форма и потопете в разбити с прясно мляко яйца.
Към тях добавете малко сол, захар и по желание канела. Пържете в сгорещено олио и сервирайте с плодове по желание.
Козуначен пудинг
Отново вкусно предложение с яйца и прясно мляко, но приготвено на фурна. Това е страхотен сладкиш, който позволява всякакви добавки – така ще получите сладко изкушение с напълно нов вкус.
Нарежете козунака и го наредете в добре намаслена тавичка. По желание поръсете с парченца шоколад, конфитюр, ядки, сушени плодове. За аромат добавете канела и ванилия. Разпределете равномерно парченца масло. Отделно разбийте яйца с прасно мляко и малко захар. Залейте козунака със сместа и оставете да поеме 10-15 минути. След това печете до приятен загар.
Торта с козунак
Пригответе любимата си торта бързо и лесно – за блатове използвайте поизостаналия козунак. Много проста и вкусна рецепта, която ще приготвите за минути, е торта с крем от заквасена сметана и сладко по желание. Козунакът ще попие влагата от заквасената сметана, сладкото ще придаде допълнителна сладост и аромат и тортата ви ще стане сочна и свежа.
А защо да не направите тирамису със стар козунак. Вместо бишкоти използвайте парчета козунак – ще стане страхотно!
Добър апетит и да ви е сладко!