fbpx

Как празнуват Великден в Япония?

Няколко седмици преди големия християнски празник Великден ще ви разкажа накратко как се празнува той в Япония. Най-големият пролетен празник, който се отбелязва в Япония от векове е Ханами – съзерцавеното на цъфналите вишни. Великден не е много популярен в Страната на изгряващото слънце, защото християнството е на трето място по разпространение след шинтоизма и будизма. Според статистиката днес в страната християните са около 1 % от населението като преобладават католиците.

Но, празникът си е празник и в Япония също се спазват някои Великденски традиции, пречупени през японското културно наследство. Например децата обичат да се хвалят с уагаши сладките със заешки уши или оформени като яйца. В магазините се предлагат розови, сини и жълти яйца, пълни със сладолед и желирани бонбони, и разбира се – шоколадови зайци и яйца. И друга традиционна украса има – сурови, издухани яйца, обвити с уаши – хартия за оригами, и изрисувани в пъстри рисунки с японски стил.

На Великден християните в Япония посещават храмовете за празничната литургия. Историята сочи, първите християни дошли в Япония с португалците през 1542 година и се заселили в западната част на страната.

Празничната църковна литургия се превръща в мултинационално събитие, увличащо хора от различни култури, които славят Пасха на различни езици. Химните се пеят на японски, корейски, виетнамски и английски. В православните храмове пък Евангелието от Йоана и празничните църковни песни звучат на гръцки, руски, румънски, сръбски, български, грузински и английски. Хората са облечени празнично, децата носят великденски кошнички с яйца. След службата семействата се връщат вкъщи за тържествена вечеря, а домовете им са украсени с икебана от цъфнали вишневи клонки.

Припомням ви, че неотдавна писах за Японска Дева Мария краси църква в Назарет , а следващият път очаквайте яйчена рецепта в духа на Великден, но по японски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.