Пръчиците са универсален прибор в азиатската култура. Те събират в едно вилица, щипка, бъркалка, дори… лъжица. Използването им обаче за някои хора е предизвикателство и понякога се превръща в неуспешно жонглиране с храна. Затова ви предлагам няколко съвета „стъпка по стъпка“ как да се научим да ядем с пръчици.
Стъпка 1
Отпуснете ръката си. Поставете едната пръчица във вдлъбнатината между палеца и показалеца, като я балансирате с безименния си пръст.
Стъпка 2
Добавете втората пръчица отново в пространството между палеца и показалеца си. Този път обаче използвайте средния си пръст за баланс.
Стъпка 3
Използвайте палеца, показалеца и средния си пръст, за да притиснете едната към другата пръчици.
Стъпка 4
Първата пръчица, която се намира отдолу, стои по-скоро статично. Показалецът и средният пръст, с помощта на палеца за прикрепване, вършат „тежката работа“. Местейки ги нагоре и надолу, отваряте и затваряте захвата на пръчиците.
Съвет Не забравяйте да държите ръката си отпусната, като все пак обаче контролирате движението на пръчиците. Лесно е, нали?