fbpx

Как да се храним, според японския етикет

Ако срещнете нови приятели от Япония, отидете на вечеря в японски ресторант или присъствате на работен обяд с клиент от Япония, това е вашето пълно ръководство за етикет на хранене. Следвайте съветите, които описвам, и ще направите отлично първо впечатление! Повечето японци биха проявили разбиране към незнанието на традициите и вярванията им, но е достатъчно да следвате някои по-общи правила за етикет, за да демонстрирате добри обноски и уважение.

Начин на сядане
Обикновено японците се хранят на ниски маси и седят на възлгавници върху под, наречен tatami (тръстикова подложка). Във формална обстановка и мъжете, и жените коленичат (seiza), докато в по-непринудени ситуации мъжете седят със скръстени крака, а жените – с двата крака на една страна.

Почит
Най-важният човек сяда на почетното място kamiza. Kamiza е разположено най-далече от входа на помещението за хранене. Ако има tokonoma в стаята (вдлъбнато пространство), гостите сядат срещу него. Домакинът сяда от едната страна на масата в средата.

Кърпи
В ресторанти и барове се предлага гореща кърпа за чистене на ръцете oshibori. Не бършете лицето си с такава кърпа. Вкъщи се очаква да измиете ръцете си преди хранене.

Благодарност
Храненето започва веднага щом главния гост, член от семейството или сервиращия даде знак, че можете да започвате. Това обикновено се случва чрез израз на благодарност – термин, наречен itadakimasu, който означава “С благодарност приемам”. За да приключите с храненето, можете да кажете gochisosama deshita, което значи, “Благодаря за ястието”.

Клечки за хранене
Много японски традиции, отнасящи се до обноски на масата, се въртят около ползването на клечки за хранене. Важно е не само да ги държите правилно, а също така да не ги оставяте никога вертикално в купата си за хранене, тъй като това напомня за начина на хранене при погребения. Трябва и да се въздържате да ядете директно от общото блюдо и да не пречите на останалите с клечките си, докато решавате какво ще е следващото, което ще ядете.

Когато не използвате клечките си, сложете ги на поставката за клечки – hashioki. Не е възпитано да говорите, докато държите клечките си. Никога не използвайте клечките си като показалки и никога не ги използвайте, за да прехвърлите храна на някого.

Пиене
Не започвайте да пиете, докато всички на масата нямат питие и чашите не са вдигнати за наздравица, наречена kampaii. Когато жена държи чаша, ръката й трябва да е отдолу на чашата. Мъжете трябва да правят същото в знак на уважение, когато разговарят с човек, който е по-висшестоящ. Когато пиете алкохолни напитки, традиционно е взаимно да поднасяте напитки, вместо всеки да си налива сам.

Черупките
Слагането на празни черупки в друга чиния се смята за неучтиво, така че оставете черупките в купата, в която са били сервирани.

Соевия сос
Излейте количеството соев сос, което ще консумирате в предоставената ви празна купичка. Оставете малко от соевия сос в купата, когато приключите.

Уасаби
Когато ядете суши, не смесвайте уасаби със соев сос. Това се приема като обида за готвача, тъй като смесването на уасаби и соев сос ограничава вкусовите качества на сушито.

Чаените церемонии

Чаените церемонии изискват строго придържане към правилата, създадени да насърчават спокойствието. Свалете обувките си, щом влезете, и поздравете гостите с лек поклон. Не говорете и не се ръкувайте. Вместо това тихо заемете мястото си.

Приключване на храненето
Когато приключите, оставете масата във вида, в който е била в началото. Върнете клечките си в поставката за клечки или в салфетка. Захлупете и всеки съд с похлупака му.

Плащане на сметката
В общия случай човекът, поканил останалите, плаща сметката.

Не се притеснявайте дори ако забравите някое от тези правила, защото това са само указания. Все пак ги имайте предвид и ще впечатлете вашите приятели и колеги със знанията си за традициите в храненето в Япония. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *