fbpx

Как да готвим в уок?

Уокът може да се използва за голямо разнообразие от готварски методи. Задушаване, готвене на пара, пържене – всички те са приложими в уок. Двете най-важни неща, които трябва да запомните, е да използвате висококачествено олио или мазнина, и да готвите храната на подходяща температура. Натуралните мазнини, кокосовото масло и рафинираното олио са идеални, защото са неутрални на вкус и издръжливи на високи температури. Лекият вкус на ядки на сусамовото олио го прави перфектен за готвене в уок. Като начало всички продукти трябва да се сложат в горещата мазнина. Впоследствие могат да се преместят и в периферията на уока, където температурата е по-ниска, за да продължат да се готвят или да се запазят топли, преди да се смесят с останалите съставки.

Запържване с бъркане

“Запържване с бъркане” е наименованието на типичния метод на готвене в уок. Това е азиатски метод на готвене, при който съставките непрекъснато се бъркат в горещия тиган за около 5-10 минути. Важно е да се бъркат бързо. За да сте спокойни, че и двете ви ръце са свободни за тази дейност, предварително нарежете всички съставки на еднакви парчета, премерете течните съставки и дръжте подправките под ръка. Едва тогава можете да загреете празния уок без мазнина. Когато уокът стане горещ, добавете мазнината и я завъртете, така че да се разпредели равномерно, и после я оставете да се загрее почти докато не започне да излиза пара от нея. Високата температура е от голямо значение при запържването с бъркане.  Можете да направите лесен тест с вода, за да се убедите дали уокът е достигнал оптималната температура. Напръскайте няколко капки вода по дъното на уока. Ако водата се оформи на капчици, уокът е достигнал идеалната температура и може да добавите олиото или мазнината. След това постепенно добавете съставките в уока и ги разбърквайте интензивно от вътрешната към външната част. Това помага на всички съставки да се докосват периодично до горещата основа и до топлите краища на уока, и по този начин да се готвят равномерно и много бързо. Друг полезен съвет: не добавяйте соевия сос, докато не се сготви всичко, иначе ще загори.

Задушаване

Задушаването също става бързо в уока. Храна, която не се сготвя добре чрез запържване, като различни твърди зеленчуци (картофи, моркови и целина), трябва да се задуши. Всички съставки предварително леко се запържват, докато се бъркат интензивно, преди да се добави течността. След това се оставят да се готвят на слаб огън. В зависимост от вида на зеленчуците, готвенето може да отнеме от 3 до 30 минути. Ако не използвате капак, течността намалява и месото, рибата или зеленчуците стават крехки, а подправките – по-концентрирани и силни. Важно: Никога не пропускайте да разбърквате съставките периодично, за да не залепнат на дъното на уока. Най-добре е да подправите задушените ястия непосредствено преди да ги сервирате. Кондензирането на течността засилва вкуса на подправките.

Готвене на пара

Уоковете са идеални за приготвяне на пара на различни храни, като зеленчуци, риба или месо. За да направите това, ще имате нужда от допълнителна решетка вътре в уока. Напълнете уока с вода, покрийте го с капак и оставете водата да заври. След това поставете продуктите върху решетката и я поставете в уока. Сложете отново капака и гответе продуктите на горещата пара. Забележка: уокът трябва да бъде пълен с вода само до под решетката! Ако е необходимо, добавете допълнително вода по време на готвенето. Само след няколко минути ще забележите, че продуктите остават хрупкави и свежи, и запазват витамините си. Приготвената на пара храна също така е и с по-малко калории, защото не се използват никакви мазнини при готвенето.

Пържене в много мазнина

Ще имате нужда от висока температура и много олио, за да сготвите пържени зеленчуци или риба в уок. “Пърженето в много мазнина” е също толкова популярно в Азия, колкото и в Европа. И е много лесно за изпълнение при наличието на уок: просто загрейте щедра порция олио на около 180 градуса и запържете храната в горещата течност, докато не придобие златисто кафяв цвят. След това извадете храната от уока, като използвате решетеста лъжица, оставете излишната мазнина да се отцеди на кухненска хартия, и ястието е готово за консумация. Температурата на мазнината може лесно да се измери със специален термометър. Можете и да натопите дръжката на лъжицата в горещото олио. Ако се оформят малки балончета, температурата на олиото е около 180 градуса.

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *