fbpx

Кабуки в България: тайната на превъплъщението

Както ви споменах вчера, тази седмица се поставя началото на Дните на японската култура в България.
Първата интересна демонстрация, която ще се проведе на 5 и 6 октомври от 18:30 ч. в
Националната галерия за чуждестранно изкуство, зала „Рьорих“, е превъплъщението на професионалния актьор от театър Кабуки – Оное Уменосуке. Той гостува в България, за да представи тънкостите в подготовката на грима и облеклото при превръщането му на сцената в съвършената жена.

Кабуки е сред най-известните традиционни японски сценични изкуства. Смята се, че се заражда около 1603 г., когато Окуни, служителка при шинтоисткото светилище Идзумо Тайша, започва да изпълнява ритуални танци в Киото. Те предизвикват голям интерес сред народа, но през 1629 г. Кабуки танците, изпълнявани от жени, са забранени като нарушаващи добрите нрави. По-късно, през 1652 г., поради същата причина властите забраняват и Кабуки в изпълнение на млади момчета. От този момент нататък настъпва периодът на т.нар. Яро-Кабуки, изпълнявано само и единствено от възрастни мъже.

Основни отличителни черти на театър Кабуки са женските роли оннагата, изпълнявани само от мъже, пищният грим кумадори и специфичните сценични приспособления.
След тоталната забрана жени да играят в театър Кабуки днес всички роли в театъра, в това число и женските, се изпълняват само от мъже.

За периода на съществуване на театър Кабуки – вече около 400 години – се утвърждават изпълнителски техники за пресъздаване на различни по възраст и темперамент персонажи. Всички движения на женските образи са регламентирани до най-малките подробности. Например, за да пресъздаде излъчването на млада девойка, актьорът, докато върви, измества центъра на тежестта на тялото си напред, като по този начин създава впечатлението за младост и незрялост. Ако пък актьорът изпълнява ролята на възрастна жена, той се движи по сцената, като съзнателно измества тялото си назад, създавайки по този начин усещането за тежест и улегналост. Чрез внимателно подбрани сценични движения и тънка сетивност Кабуки актьорите, изпълнители на оннагата, много често успяват да създадат толкова женствени образи, че те дори превъзхождат реалното женско поведени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *