Кога за последен път сте яли риба? Миналата седмица. Миналият месец. А знаете ли, че японците хапват риба няколко пъти в седмицата. Това не е случайно – все пак са заобиколени от вода, а и това е част от традиционната им кухня. Днес споделям с вас рецепта за Японско ризото с терияки сьомга. Осигурете си Кикоман соев сос, защото без него, яденето няма да е същото.
Продукти:
320 г ориз
100 г китайско зеле
8 чери доматчета
100 г лук
280 г филе от сьомга
40 г сладка царевица
600 мл даши (японски бульон)
4 яйца
олио
кориандър (или магданоз)
За маринатата:
100 мл Кикоман соев сос
15 мл саке (или бяло вино)
20 г захар
Начин на приготвяне:
В нагорещен тиган запържваме лука, чери доматите и китайското зеле, след това към тях добавяме съставките за маринатата и оставяме ги да поврят заедно за няколко минути. Махаме от котлона и оставяме сместа да изстине. Сьомгата нарязваме на кубчета и поставяме в плик заедно с 35 мл от маринатата за около 20 минути. После изпичаме сьомгата на грил, а в това време сваряваме и ориза.
В тигана към останалата марината добавяме царевицата и даши бульона и варим за около 5 минути. Към тях прибавяме сварения ориз и яйцата, които предварително сме разбили.
Сервираме ризотото като канапе за сьомгата, която нареждаме върху него. Гарнираме с чери домати, пресен магданоз и соев сос по вкус.
За любопитните споделям още 1 рецепта за ризото
Ризото а-ла-Терияки
и за сьомга
Сьомга върху уасаби картофено канапе