fbpx

Ризото със сьомга

Кога за последен път сте яли риба? Миналата седмица. Миналият месец. А знаете ли, че японците хапват риба няколко пъти в седмицата. Това не е случайно – все пак са заобиколени от вода, а и това е част от традиционната им кухня. Днес споделям с вас рецепта за Японско ризото с терияки сьомга. Осигурете си Кикоман соев сос, защото без него, яденето няма да е същото.

Продукти:
320 г ориз
100 г китайско зеле
8 чери доматчетаsoev-sos-normal
100 г лук
280 г филе от сьомга
40 г сладка царевица
600 мл даши (японски бульон)
4 яйца
олио
кориандър (или магданоз)

За маринатата:
100 мл Кикоман соев сос
15 мл саке (или бяло вино)
20 г захар

Начин на приготвяне:
В нагорещен тиган запържваме лука, чери доматите и китайското зеле, след това към тях добавяме съставките за маринатата и оставяме ги да поврят заедно за няколко минути. Махаме от котлона и оставяме сместа да изстине. Сьомгата нарязваме на кубчета и поставяме в плик заедно с 35 мл от маринатата за около 20 минути. После изпичаме сьомгата на грил, а в това време сваряваме и ориза.

В тигана към останалата марината добавяме царевицата и даши бульона и варим за около 5 минути. Към тях прибавяме сварения ориз и яйцата, които предварително сме разбили.

Сервираме ризотото като канапе за сьомгата, която нареждаме върху него. Гарнираме с чери домати, пресен магданоз и соев сос по вкус.

За любопитните споделям още 1 рецепта за ризото
Ризото а-ла-Терияки

и за сьомга
Сьомга върху уасаби картофено канапе

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.