fbpx

Сватбените церемонии в Япония

Изучавайки различните традиции в Япония и това, което хората там приемат за ритуали и церемонии, не мога да пропусна да опиша сватбените церемонии в страната на изгряващото слънце.

Японската сватбена церемония е изключително сложен ритуал, преплетен изцяло с японската култура и традиции. Обикновено сватбените церемонии са предназначени за малък кръг от хора. Сватбите могат да бъдат християнски, будистки или в стил Шинто. Най-често провежданите са в стил Шинто, при който духовете, наричани още “ками”, се призовават, за да благословят двойката. Сватбите в стил будизъм също са често срещани, като интересното при тях е, че два наниза от мъниста трябва да се преплетат, което символизира обединяването на двете семейства в едно.

Саке церемония
Тази церемония замества традиционните за други страни размяна на обети. Саке церемонията е един от най-старите японски обичаи по време на сватба. Първо младоженецът, а след това и булката трябва да отпият три глътки саке от три различни специални за този вид церемония чаши. След това се предлага саке и на другите членове на семействата: първо на бащата на младоженеца, след това на бащата на булката и съответно на техните майки. Този красив жест представлява една нова връзка на семейството и демонстрира уважение към родителите.

Сватбеното облекло
В Япония булките носят копринено кимоно или shiromuku. Някои японски булки избират да носят модерна сватбена рокля. В Япония белият цвят символизира чистота, елегантност и “ново начало”. Много малко булки, които се придържат напълно към традициите, поставят традиционния бял грим на лицето си, боядисват в червено устните си и поставят перуки със скъпи орнаменти, гребени и декоративни украси. След сватбата булката се пременя в irouchiakake, красиво копринено кимоно с червени, златни, сребристи и бели цветове. Върху това кимоно обикновено има изображение на жерав, който символизира дълъг живот. До края на приема булката облича и своето furisode – кимоно с широки ръкави, носено от неомъжени жени. Това е последният път, в който булката облича този специален тип облекло. Младоженецът обикновено носи кимоно за мъже наричано haoiri-hakama или смокинг.

Сватбеното тържество
Hiroen Kekkon или т.нар. сватбен прием е офицален, следователно всички гости трябва да са с подобаващо официално облекло. Гостите, в лицето на жинет, могат да изберат и да са облечени с кимона. Стилът и мащабът на тези сватбените тържества варират в зависимост от това, в кой от регионите на Япония се провеждат. Традиционната японска булка и младоженец участват в ритуал, който се състои от палене на свещ на всяка една маса на гостите, което е символ на това, че споделят светлината и топлината на техния празник.
Традиционната музика, която звучи, е от японска триструнна китара и японски барабани.

Shugi-Bukuro
Гостите, присъстващи на сватбеното тържество, се очаква да донесат Oshugi, паричен подарък. Понякога сумата е посочена в поканата. Обикновено размерът на сумата зависи от отношенията на гостите с двойката. Паричните средства се поставят в декоративен плик наречен Shugi-bukuro.

1000 хартиени жерави
Според японските легенди се смята, че жеравите имат дълъг живот. Изработката на 1000 хартиени жерави символизира късмет, вярност и дълголетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *