fbpx

Какво празнуват в Япония през март?

Ами да, те си нямат Баба Марта като нас 🙂 И да се възползвам от случая да ви пожелая да бъдете румени, засмени и със здраве надарени 🙂

И тъй като днес започва женският месец, изпълнен с много емоции за нежните половинки в нашето общество, в Япония също празнуват различни празници през пролетния месец. Ето и какви са те:

3-ти март – Фестивал на куклата
Този фестивал при тях се нарича Hinamatsuri, т.нар. женски фестивал или Фестивал на прасковите (Momo-no-Sekku). Като цяло най-често използваното име е Hinamatsuri като hina означава кукла, а matsuri означава фестивал. Този фестивал се приема като време, в което хората се молят за благополучието на младите момичета. В домовете, в които живеят млади момичета, се поставят различни кукли. Фестивалът се свързва и с прасковения цвят, защото в Япония той е приет за символ на прогонването на злите духове и демони. Също така цветът символизира жизнената сила, вечната младост и мира.

14-ти март – White Day
Както ви бях споменала и в поста ми за празнуването на Св.Валентин в Япония, Белият ден е денят, в който всички мъже в Япония подаряват шоколади на нежните си половинки. Това разбира се не е национален празник.

20-ти март – Денят на пролетното равноденствие

Традицията за празнуването на този национален празник е приета още през 1948 година. На този ден е прието да се показва възхищението от природата и любовта към живите същества.

21-ви март и 21-ви септември
Будистки празник, на който е прието да се правят панахиди в храмовете за тези, които са починали в рамките на седем дни преди или след пролетното и есенното равноденствие.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Kikkoman България @ 2022. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.