fbpx

Началото на 2014: японски календар

Дълго мислих коя да бъде първата ми статия в блога за 2014 г. Накрая реших, че всяко начало е като семето, опипващо почвата, пълно с надежди и обещания. Знаете, че моите срещи с вас тук всеки пък са удоволствие за мен, а се надявам и за вас да са радостни и удовлетворяващи. От декември сме на новогодишна вълна, но празниците не свършват с Новата година, а продължават, за наше щастие 🙂

Ето защо днес ще ви разкажа обзорно за най-важните японски празници, които предстоят през януари и февруари 2014 г. и за които в следващите ми постове ще пиша по-подробно.

Януари
Новогодишните празници се нижат от 30 декември до 3 януари. Това са дни, изпълнени с тържествени вечери, весели партита, посрещне и ходене на гости. Традиционно за будистите е първото посещение в храма, което се случва от полунощ на 31 декември до 3 януари. Ритуалът има за цел се оставят грижите и тревогите в изминалата година и да се помолят за щастие и късмет през идващата година. Най-известният храм в Токио, който събира най-много посетители, от всички религии,  е Храмът Мейджи – няколко милиона японци се стичат към портите му през първите дни на януари, където може да се види японската толерантност към религиите.

Вторият понеделник от януари, който тази година се пада на дата 13 януари, е Денят на пълнолетието. На него празнуват всички, които са навършили 20 години – това е възрастта на японското пълнолетие.

Февруари
На 4 февруари започва Китайската Нова година или Началото на пролетта. Всъщност китайската нова година започва на новолунието на 30 януари, в 11:20 минути вечерта по тихоокеанското време, когато на много места по света вече ще бъде 31 януари 2014 г. Въпреки това асторологическата китайска нова година 2014 – годината на дървения син кон ще настъпи на 4 февруари по китайското астрономическо време.

На 14 февруари японците празнуват Деня на влюбените! Това е моят любим ден! Организират се различни конкурси, разменяме си подаръци, продават се много шоколадови сърца. Повече за деня на любовта ще научите, когато му дойде времето 🙂

Спирам тук, за да има повод пак да ви пиша. Така ще бъде през цялата година – ще ви радвам с вкусни, изкушаващи, екзотични японски рецепти и ще ви засипвам с любопитна информация за всякакви други “японски” неща. Вече познавате характера ми – обичам да се смея, да забавлявам и радвам приятелите си. До скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *