fbpx

Японската кухня стана част от световното културно наследство

Днес имам да ви съобщя една радостна и празнична новина! На 5 декември 2013 г. ЮНЕСКО прибави японските кулинарни традиции – Уашоку към списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. В списъка влизат още кухните на Мексико, Франция, Средиземноморието и Турция.

В последните години японската кухня стана особено популярна в цял свят, включително и в България. Хора от цял свят буквално пощуряха и се влюбиха в суши и в уникалния вкус на японските ястия. Доказателството е пред очите ни – японските ресторанти преживяват бум и в източния, и в западния свят.

Сигурно ще попитате кои са мотивите на ЮНЕСКО? Японската кухня е избрана заради акцентирането й върху сезонността, здравословното хранене и използването на естествени продукти и аромати. Тези три неща отразяват японското светоусещане за хармония, красота и връзка с природата, което личи както в кулинарията, така и бита, културата и традициите.

За да се постигне пълно автентично гастрономическо преживяване, трябва да познаваме ключовите елементи на Уашоку. Например подправките са много важен фактор – едни от традиционните японски подправки са соев сос, мисо и даши. Соевият сос Кикоман (ето защо толкоова много държа на този соев сос, докато готвя) е много известен, заради естествените си съставки и липсата на изкуствени консерванти, емулгатори, ароматизатори и оцветители. Можете ли да си представите, че той все още се произвежда по старинна рецепта от преди 300 години! Това вече съм ви го разказвала, ако си спомняте историята на соевия сос 🙂
Важното е, че соевият сос Кикоман играе главна роля в японската кухня и се консумира ежедневно от милиони хора. Използва се като готварски сос и като подправка, която има важната задача да обедини и балансира вкусовете и ароматите на останалите продукти в ястието. Вие смятате ли, че се получава това балансиране?

Днес производството на соевия сос Кикоман следва традиционните стъпки на старинния процес, но разширен на базата на етиката, която модерното време изисква разбира се – като безопасността на храната и гарантираната грижа за околната среда.

Продължителният процес на ферментация дава деликатния аромат, бистротата и уникалния мек вкус. Затова не е чудно, че соевият сос Кикоман е „бест селър”, обожаван от милиони домакинства и професионални готвачи. И от мен, и от мен! 🙂

Нали не сте забравили, че и суши добавя “щипка” красота в богатството на японската култура? То е най-известното японско рибно ястие в Европа, но то е само част от многообразието на Уашоку. Освен него има много други традиционни ястия от кайзеки (поредица от няколко ястия, обикновено поднесени в малко количество и артистично аранжирани) до разнообразни домашни рецепти.

Точно това е и моята задача в този блог – да споделям с вас лесни и вкусни японски рецепти, с които да опознавате нови аспекти от Уашоку.

И накрая ви предлагам да погледнете видео посланието на японския министър-председател Шиндзо Абе по повод включването на японската традиционна кухня “Уашоку” в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
А вие станахте ли последователи вече на Уашоку?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *