Соевият сос е подходящ и за сладкарски рецепти. Да, истина е. Ето днешната ми такава: Ванилов сладолед, овкусен с Кикоман соев сос. Няма как да не впечатлите приятелите си с нея!
Продукти за 4 порции:
8 топки ванилов сладолед
1 шоколадово брауни/шоколадови бисквити или шоколад, раздробени на парченца
За заливката:
75 мл бита сладка сметана
75 г масло
50 г кафява захар
2-3 с.л. Кикоман соев сос
За пралина:
100 г пудра захар
1-2 с.л. натрошени лешници
Приготвяне:
За сладко-солената заливка – поставяме тигана на котлона и на средна температура разтопяваме маслото. Прибавяме останалите продукти, без соевия сос, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа заври с балончета, остраняваме от котлона и сипваме Кикоман соевия сос.
За пралина:
В тиган на средна температура на котлона сипваме пудрата захар, заедно с 3-4 с.л. вода. Много е важно да не бъркаме изобщо. Нека оставим захарта да се стопи и слабо да покафенее. Постиламе тавичка с кухненска хартия за печене и разстиламе на тънък слой върху нея стопената захар. Слоят трябва да е тънък. Върху захарта изсипваме равномерно лешниците. Работим внимателно, защото карамелът е горещ и може да се изгорим. Когато изстине напълно, го натрошаваме на малки парчета.
Сервиране:
Разпределяме сладоледа в подходящи чаши. Редуваме парчета шоколад, лъжичка сметанова заливка. Завършваме с пралина. Поднасяме веднага и задължително с усмивка!
За любопитните споделям още 3 рецепти за десерти със соев сос:
Тарталети с ябълки
Шоколадови мини кексчета с карамелен… соев сос