fbpx

Какво яде всеки ден японецът?

Знаем, че японската кухня е известна по цял свят с някои ястия, превърнали се в нарицателно за японската култура. Но доколко те наистина са част от ежедневното меню на японеца и какво друго включва то? Дали наистина японците се хранят толкова екзотично, колкото си мислим?

Научете кои продукти се слагат всеки ден на масата си и защо японците се хранят толкова здравословно.

  • яйца

В Япония се консумират доста яйца – от японец няма да чуете, че холестеролът в тях е много. Те наистина са на почит. Част могат да са както от закуската, така и от обяда и вечерята. Присъстват по най-разнообразни начини на трапезата. Яйцата са протеин в най-чист вид, а както знаете японската диета е много богата на протеини.

  • ориз

Далеч не е изненадващо, че оризът е основен продукт в японската кухня. Японците го консумират буквално на всяко хранене – традиционната японска закуска например включва ориз, мисо, някакъв вид супа и много често – риба, омлет, водорасли.

  • риба

Тук имаме предвид не само риба, но и всякаква морска храна – тя буквално е навсякъде в ястията на японците. Много често е приготвена на грил, също както и месото.

  • зеленчуци

В Япония се консумират много зеленчуци. Те често са мариновани или сурови, което е много здравословно. Ако се подлагат на термична обработка, тя е кратка.

Много полулярни са кореноплодните, всякакъв вид зелени салати, спанак, гъби, домати, лук, чесън.

  • водорасли

Не е мит, че японците консумират много водорасли – те наистина са неизменна част от редица ястия и присъстват на трапезата почти ежедневно. Придават много специфичен характерен вкус и са страшно полезни.

  • нудъли

С риба, месо, яйца, зеленчуци, на супа или като гарнитура – различните видове нудъли са навсякъде.

  • соя

Соята е в основата на японската кухня – консумира се както като част от редица ястия, супи, сосове и подправки, така и под формата на сирене тофу например.

  • чай

Зеленият чай, емблема на японците, наистина се пие много. Той е изключително здравословен и се предлага с редица различни аромати.

  • пица, паста, картофи, фаст фууд

Да, тези храни, така традиционни вече за Европа и САЩ, навлизат и в Япония и с течение на времето се превръщат в част от диетата на японеца, особено в съвременното натоварено и забързано ежедневие. Тестените изделия често заменят задължителната порция ориз, но най-вече за по-младите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *