Знаем, че японската кухня е известна по цял свят с някои ястия, превърнали се в нарицателно за японската култура. Но доколко те наистина са част от ежедневното меню на японеца и какво друго включва то? Дали наистина японците се хранят толкова екзотично, колкото си мислим?
Научете кои продукти се слагат всеки ден на масата си и защо японците се хранят толкова здравословно.
- яйца
В Япония се консумират доста яйца – от японец няма да чуете, че холестеролът в тях е много. Те наистина са на почит. Част могат да са както от закуската, така и от обяда и вечерята. Присъстват по най-разнообразни начини на трапезата. Яйцата са протеин в най-чист вид, а както знаете японската диета е много богата на протеини.
- ориз
Далеч не е изненадващо, че оризът е основен продукт в японската кухня. Японците го консумират буквално на всяко хранене – традиционната японска закуска например включва ориз, мисо, някакъв вид супа и много често – риба, омлет, водорасли.
- риба
Тук имаме предвид не само риба, но и всякаква морска храна – тя буквално е навсякъде в ястията на японците. Много често е приготвена на грил, също както и месото.
- зеленчуци
В Япония се консумират много зеленчуци. Те често са мариновани или сурови, което е много здравословно. Ако се подлагат на термична обработка, тя е кратка.
Много полулярни са кореноплодните, всякакъв вид зелени салати, спанак, гъби, домати, лук, чесън.
- водорасли
Не е мит, че японците консумират много водорасли – те наистина са неизменна част от редица ястия и присъстват на трапезата почти ежедневно. Придават много специфичен характерен вкус и са страшно полезни.
- нудъли
С риба, месо, яйца, зеленчуци, на супа или като гарнитура – различните видове нудъли са навсякъде.
- соя
Соята е в основата на японската кухня – консумира се както като част от редица ястия, супи, сосове и подправки, така и под формата на сирене тофу например.
- чай
Зеленият чай, емблема на японците, наистина се пие много. Той е изключително здравословен и се предлага с редица различни аромати.
- пица, паста, картофи, фаст фууд
Да, тези храни, така традиционни вече за Европа и САЩ, навлизат и в Япония и с течение на времето се превръщат в част от диетата на японеца, особено в съвременното натоварено и забързано ежедневие. Тестените изделия често заменят задължителната порция ориз, но най-вече за по-младите.