След няколко особено вкусни BBQ рецепти Теди Титова от Домашни вкусотии потъва в дебрите на сушито в първия си опит за домашно суши. Не сме се и съмнявали, но трябва да отбележим, че резултатът е особено сполучлив! Тази рецепта е със сьомга, но може да я замените с каквото решите, спрямо вашия вкус – важното е да направите веднъж суши вкъщи, а след това ще се убедите колко лесно и вкусно е и ще станете истински майстор! В тази рецепта на помощ идват Kikkoman оризов оцет за суши, естествено ферментиралият соев сос Kikkoman и Kikkoman сос за суши, който ще представим съвсем скоро.
Детайли
4 човека
25 минути
30 минути
Съставки за ориза
250 г ориз за суши
350 мл вода
3 с.л. Kikkoman оризов оцет за суши
1 с.л. захар
½ ч.л. сол
Съставки за рулата суши
3 листа нори
9 ленти краставица
9 ленти моркови
9 резена авокадо
120 г сьомга
50 г крема сирене
Допълнително при сервиране
Приготвяне
- Първата стъпка от рецептата за домашно суши е сваряването на ориза. Измийте добре ориза за суши и го оставете да се кисне за няколко минути във вода. Сложете го в тенджера и го залейте с водата. Когато заври, засечете 15 минути, а след тях спрете котлона и оставете тенджерата със затворен капак за още 10 минути. Така оризът поема вода.
- Докато оризът се вари, си пригответе дресинга за него. Тази стъпка не се пропуска, така че я следвайте стриктно. За 250 г ориз сложете 3 с.л. Kikkoman оризов оцет за суши, 1 с.л. захар и ½ ч.л. сол в подходящ съд и ги разбъркайте, докато захарта и солта се стопят.
- Изипете ориза в съд, различен от метален. Добавете дресинга и разбъркайте добре. Охладете ориза много добре.
- Нарежете морковите на еднакви по дебелина и дължина резени. Махнете сърцевината на красавицата и нарежете и нея по същия начин. Нарежете още авокадо. Пригответе си сьомгата и крема сиренето.
- Вземете си рогозка за суши или подложка. Може да сложите отгоре стреч фолио, за да остане чиста.
- Поставете нори кората с гладката част към подложката.
- В купа сложете вода, с която да мокрите ръцете си, това е важно да се прав, преди да вземете от ориза. В противен случай оризът полева по ръцете.
- Намокрете ръцете си и вземете от ориза. Разпределете го равномерно, като преминете средата на кората, но не слагате до край.
- Подредете си краставица, морков, авокадо, сьомга, сложете отгоре крема сирене и притиснете леко. Може да комбинирате всички продукти в едно руло или от тях да направите различни видове.
- С помощта на подложката започнете да завивате и притискате леко, като приплъзвате ръце по цялата дължина на рулото, което започва да се оформя.
- Нарежете внимателно готовото суши с остър нож. Поднесете го със соев сос Kikkoman за суши и класическия Kikkoman червена капачка.