Хранителните ползи от мазните риби са добре известни. Като бонус идва фактът, че херингата, скумрията, сардините и други представители на омега-3 семейството са и много вкусни. Затова искам да ви представя една рецепта, идваща от Финландия, за херинга с плънка от дребен лук.
Време за подготовка: 20 минути
Време на готвене: 20 минути
Какво ни е необходимо?
4 големи херинги, разделени на половина и изчистени
2 с.л. зехтин
3 стръка див лук, изчистен и нарязан на ситно
2 с.л. соев сос
2 сушени домати, нарязани на ситно
2 с.л. нарязан свеж магданоз
2 ч.л. свежи листа от мащерка
сокът и настърганата кора на 1 лимон, плюс няколко резена за изстискване отгоре
2 разбити яйца
Ето и как да приготвим това рибно изкушение:
Загрейте олиото в тиган и оставете лука да омекне. Добавете соевия сос, оставете да поври 1 минута и махнете от огъня. В купа смесете галетата, сушените домати, магданоза, мащерката, лимонената кора и сока. Добавете сместа с лука и разбъркайте заедно с яйцата.
Поставете филетата херинга с кожата надолу в намазнен плитък съд и напълнете вътрешността на всяка риба със сместа от галета. Затворете рибите и ги завържете с канап (ако нямате подръка може да се получи и с много здрав конец).
Предварително загрейте фурната до 200 C и печете 15 минути или докато херингите не станат готови. Сервирайте горещи с лимонени резени за изтискване отгоре и гарнирайте с домати и лук или свежа салата.
Съвет: Ако не сте сигурни как да обезкостите херингата, помолете в рибарския магазин да ви я изчистят.
Варианти: Скумрия, пъстърва или сардини могат да се готвят по същия начин. Ако предпочитате, пригответе рибата като две филета, с плънка по средата, и завържете с канап.