fbpx

Корените на добрия вкус

Кореноплодите са новата звезда в европейската кухня! Не мислиш ли?! Е, корените може да не са най-привлекателният зеленчук, но са много по-здравословни от много други! Присъединете се към нас на пътешествие през света на корените, което далеч надхвърля морковите, картофите и ряпата.

Кореноплодните са тези зеленчуци, част от които се развиват под земята в грудка или също в луковица. Картофите и морковите се отглеждат в Европа от векове и са едни от най-популярните зеленчуци, тъй като могат да бъдат намерени целогодишно по нашите пазари на разумна цена и са просто вкусни! Всъщност, те са били приготвяни още през каменната ера – с други думи, доста класическо ястие. 🙂

Също така е документирано със сигурност, че кореноплодните зеленчуци са били един от основните източници на храна през Средновековието. Но те нямали много общо с кореноплодните зеленчуци, които берем днес. Тогава кореноплодните не са имали сладък вкус и са имали по-малко хранителни вещества. Освен това цветовете не били толкова наситени и ярки. По времето на нашите баби и дядовци, например, морковът все още е бил известен като „жълтата ряпа“, но едва през 60-те години на миналия век е бил култивиран така, както го познаваме днес.

Здравословните тенденции в кухнята

Опитвали ли сте някога пащърнак или корен от магданоз? Изглеждат объркващо сходни, но не могат да бъдат по-различни на вкус. Магданозът, както подсказва името, има силен вкус на магданоз, докато пащърнакът има орехов, пикантен вкус. Но защо пащърнакът е толкова модерен? Използва се в много вегетариански и вегански ястия, а също така е добър заместител на картофите, тъй като има по-малко въглехидрати и значително повече хранителни вещества.

Известен също като аспержите на север е черният салфик! Недооценен кореноплоден зеленчук, който си струва да откриете. Богат на инулин, той допринася за здрава чревна флора и освен това е нискокалоричен и засищащ. Можете да ги варите, пържите, печете на скара или дори да ги ядете сурови. През последните години те станаха много по-популярни поради своето разнообразие на приготвяне – от супи и яхнии до гювечи и гарнитури. Някога опитвали ли сте ризото със салфик?

Друг кореноплоден зеленчук, който е абсолютно на мода, е сладкият картоф! Богат на фибри, витамини и минерали, той е здравословна съставка за всяко хранене. Можете да го приготвите по много различни начини, например печени, варени, на скара или дълбоко пържени. Идеален е в супи, в салати, като гарнитура или дори като основно ястие, тъй като е чудесен източник на добри въглехидрати. Това, което прави сладкия картоф толкова специален е, че както подсказва името, той има естествена сладост, поради което в зависимост от рецептата не е необходимо да се добавя много захар отвън.

Нека сега се обърнем към един кореноплоден зеленчук, който бавно отново привлича все повече внимание и с право: йерусалимският артишок, известен още като земна ябълка, гулия или топинамбур! Той произхожда от Северна Америка, противно на това, което името може да ви накара да повярвате. Има луковична, неравна форма и груба, кафява кожа. Вътрешността на ерусалимския артишок е бяла и хрупкава и има сладък, орехов вкус.

Ненадминатото му предимство пред другите кореноплодни зеленчуци е, че има способността да регулира нивата на кръвната захар, така че е много подходящ и за хора с инсулинова резистентност или диабет. Богат е на фибри, както и на различни витамини. Здравословното и съзнателно хранене е модерно, така че мнозина също използват ерусалимския артишок като заместител на чипса или картофения чипс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *