Днес съм ви подготвила едно от любимите ми за готвене неща – леща, а и съчетано с това, без което не сядам на маса – сиренце 🙂 си мисля, че е вкусно и свежо ястие за есента.
Но първо да ви кажа все пак откъде и как получава името си сиренето халуми
То е традиционно сирене от козе или овче мляко, понякога с добавка и на краве мляко, което се прави в Кипър. През 1999 г. Кипър успява да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието “халуми”. Халуми наподобява сиренето моцарела, но е с леко солен вкус.
Запознати вече накратко с историята, е време и за самата рецепта
Необходими продукти:
3 малки глави цвекло
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. соев сос /от този, който само аз си използвам, мммммм/
2 стръка прясна мащерка
200 г леща
250 г сирене халуми
зелена салата
За соса:
4 с.л. студено пресован зехтин
сок от 1 лимон
2 с.л. соев сос
Как да си приготвим?
Поръсваме червеното цвекло, което предварително сме нарязали, с балсамов оцет и соев сос. Поръсваме с мащерка, след това печем във фурна, предварително загрята до 180 – 200 ° за около 1 час.
В същото време готвим лещата на умерен огън за 15-20 минути, след като се свари прецеждаме водата и я оставяме настрани да изстине.
На предварително загрят тиган подготвяме нарязаното сирене халуми в продължение на 1-2 минути за всяка страна.
В чиния гарнираме всичко приготвено по наш вкус със зелена салата.
Доколкото знам има от сиренцето в Метро, но ще се радвам ако сте решили да пробвате рецептата и сте го открили и на щандовете в другите вериги или търговски обекти, за да си го имаме предвид.
Бон Апети! 🙂