fbpx

Хелоуин в Кавасаки

Честит Хелоуин на всички! Трябва да Ви призная, че аз като модерна японска жена празнувам Хелоуин. Затова не мога да не споделя с всички Вас откога традицията е навлязла в страната на изгряващото слънце.

Та, всичко започва през 90-те години на XX век и става все по-популярно сред младите хора, а в токийския Дисниленд се отбелязва от 2000-та година. Още от септември може да видите японските магазини отрупани с всякакви хелоуински стоки (изпитан маркетингов трик). Има дори тоалетна хартия специално за празника. Представяте ли си?

На този ден заведенията за хранене се украсяват с весели гирлянди и плакати. Задължително се предлага хелоуинско меню – визирам всевъзможни ястия с тиква. Но самите японци не украсяват домовете си с хелоуинска декорация. За разлика от Нова година, когато елхата е почти задължителна.

Младите майки купуват на децата си чантички във формата на тиква или подобни роклички, което ги прави много сладки. За разлика от САЩ и Западна Европа в Япония не е популярно плашенето срещу бонбони, т.н. Trick-or-treat.

През целия ден се организират изложби, партита и карнавални паради. Ето това мисля, че може да се въведе в България, защото е много забавно. Или поне за мен 🙂

Най-известният карнавал на Хелоуин е в Кавасаки. На него се събират 3000 души, предимно млади хора, облечени с всевъзможни костюми на страшни герои от филмите. Разхождат се вампири, зомбита, скелети, медицински сестри, целите опръскани с кръв. Разминавате се с хора с маски-черепи и дяволски рога на главата и с много аниме герои. Лицата са гримирани силно театрално. Въображението е развихрено до крайна степен. Парадът много напомня косплей ревю, но с повече кръв и ужаси! Мен направо ме побиват тръпки:) Съжалавям даже, че не съм там.

Всъщност Хелоуин в Япония е още един празничен ден в календара и повод да бъдат украсени кафето или ресторанта с гирлянди с тикви и черепи, да бъдат обелечени страшните костюми, да се приготвят тиквени сладкиши и да се организират различни хелоуински партита. То май има в повечето страни по света 🙂

И все пак да не объркате Хелоин с Обон – японският празник на предците, за който вече Ви разказвах.

Сега Ви казвам довиждане, защото трябва да изпека тиквени сладки за довечера за партито на една приятелка.  Ще Ви издам с какъв костюм ще бъда – представете си аниме момиче с дълга синя перука, стегнат корсет, мини пола с воален шлейф и призрачно домино – маска за очите.

Приятен празник и ще се видим след Вси светии 🙂

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *