Боен кораб пори смело вълните на бурното и необятно море на кулинарията. Звучи поетично и приказно – точно както приемам готвенето и храненето. А откъде се взе този кораб? “Гункан” в превод от японски означава “боен кораб“. Това е вид маки суши, което се готви така, че не може да се обърне, нито да се завърти – като бойният кораб. Приготвя се от резени сьомга, направени като чашки, които пълним с морски дарове – хайвер, скариди или риба. Тук водораслите нори не участват. Ето и самата рецепта, която прилича и на задача по умножение.
Продукти за 6 бр. суши:
6 бр. х 15 г предварително сготвен и подправен домашен ориз за суши
5 тънки парчета пушена сьомга
6 х 5 г хайвер
6 х 3 тънки резени краставица
6 х 3 г крема сирене
За соса:
Кикоман соев сос
Начин на приготвяне:
За всяко рулце суши използваме около 15 г ориз, който оформяме с пръсти като чашки, в средата им правим кладенче. Обвиваме “чашката” с парче сьомга. В кладенчето слагаме малко топено сирене, хайвер и украсяваме с краставица. Разбира се сервираме гукан суши с класическия натурален и първокласен Кикоман соев сос.
Още за суши:
Видовете суши