Несъмнено готвенето, наред с културните мероприятия свързани с японската култура, се превърнаха от мое хоби – в начин на живот. И както споделям мисли за обзавеждане в японски стил, така и споделям с вас рецепти, на които съм фен 🙂
И днес съм ви приготвила нещо. Извадете химикалките, а после загрейте тиганите 🙂
Необходими продукти:
600 г антрекот – говеждо месо
100 мл соев сос Kikkoman
150 мл мирин – сладко японско вино
10 г захар
1 стрък праз
2-3 стръка див лук
Печена чушка или аспержи
320 г. картофено пюре
Начин на приготвяне:
Нарязваме праза на тънки ивици и го накисваме в студена вода за около 10 минути. Изсипваме ги в гевгир и ги отцеждаме.
Нарязваме дивия лук на тънки кръгчета и говеждото на дебели парчета (около 3 см). Загряваме тигана и пържим парчетата говеждо на среден огън. Междувременно използваме газова горелка, за да обгорим до кафяво повърхността на антрекота. Когато придобие желания вид го от тигана и го оставяме на топло място.
През това време отсипваме излишната мазнина и добавяме соев сос, мирин и захар. Готвим соса докато се сгъсти.
В средата на чиния сипваме картофено пюре. Нарязваме готовото говеждо на парчета (около 4-5 мм) и за кратко ги накисваме в маринатата от соев сос и мирин, а след това ги поставяме върху картофеното пюре. Добавяме печената чушка и украсяваме с праза и дивия лук.
Надявам се да опитате тази рецепта от мастер клас с Г-н Хайамизу и сами да си я сготвите и поглезите. А за още и разнообразни предложения, четете ТУК.