fbpx

Готвенето с деца: първите 7 рецепти

Да готвиш заедно с децата е не само забавно, но и един от най-лесните начини да ги накараш да ядат здравословна храна. Независимо на какво възраст е детето, колкото повече участва в процеса на приготвяне на което и да е ястие – от купуването на продуктите до сервирането на масата, толкова повече самото то е ангажирано, а и толкова повече научава за света на вкусната храна, Kikkoman и удоволствието да консумираме домашно приготвена храна.

Няма ясни правила относно храните, които са по-подхоящи от други, когато говорим за готвене заедно с децата. Те определено се нуждаят от много въглехидрати, за да поддържат енергията си – под формата на хляб, тестени изделия, ориз или картофи. Понякога се прилага и правилото за пет ястия на ден. Протеинът също е съществен елемент от хранителния режим на детето, а важни негови източници са млечните продукти, месото, рибата и яйцата. И се уверете, че мазнините, които децата ви ядат, са с възможно най -високо качество.

Готвенето и децата в различна възраст

Никога не е рано децата да започнат да готвят. Дори деца под две години могат да помогнат в кухнята. Те обичат да мият зеленчуци, да слагат съставките за салата в купа или да месяттестото за сладкиши. На тригодишните деца може да се повери по-отговорна работа, като, например, рязане на меки зеленчуци с нож за масло или разбъркване на супата върху котлона под надзора на родителите, разбира се. Когато са между 4 и 6 години, децата се радват да теглят съставките и да ги добавят в тигана, или да белят морковите с белачка или каквато и да е друга кулинарна дейност – колкото по-отговорна, толкова по-добре! Колкото по-често давате на децата да изпълняват различни “задачи” в кухнята, толкова по-независими стават и самите те, а удоволствието им от готвенето и храненето расте с всеки следващ експеримент.

Подходящи рецепти за деца

Kikkoman създаде няколко вкусни рецепти, които са идеални за готвене с деца, особено в подготвителната им част. Какво ще кажете за Kikkoman спагети с кюфтенца или барбекю Терияки пица? Класическият бургер, разбира се, също е голям хит. Kikkoman зеленчуците, приготвени на уок, и веган пастата са лесна за приготвяне, цветна, но и здравословна храна.

За по-напреднали, имаме също не по-малко вкусни и лесни за приготвяне рецепти, като, например, шоколадови браунита със соев карамелен сос или Kikkoman ябълковите мъфини. Те са страхотна награда за всички усилия, които децата ви влагат в готвенето, и истинско удоволствие за вас, като родител.

Уверете се сами!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *