fbpx

Глазирано агнешко по японска рецепта

Великден наближава, което ме кара да се чувствам приятно задължена да ви подседя за някоя и друга рецепта с агнешко. 🙂 Днешното ми предложение има дългото име: “Тамари и чили глазирано агнешко с настъргана зеленчукова туршия”. Знаете, че празниците изискват повече време, прекарано в кухнята, но затова пък накрая резултатите са отлични. Рецептата отнема 30 минути за подготовка и 30 минути за готвене. Започваме:

Продукти за 4 порции:
4 с.л. Кикоман Тамари глутен фри соев сос – ако не можете да го намерите, използайте Кикоман соев сосsoev-sos-normal
2 с.л. оризов оцет
1 с.л. лютив чили сос или сложете по-малко люто, по ваш вкус
2 с.л. мирин – много сладко оризово вино, по-ниско алкохолно от сакето, само за кулинарни цели; малко трудно се намира – вижте в китайските магазини или го заменете с 1 с.л. захар;
1 с.л. сусамово олио
1 с.л. назяран пресен розмарин или ½ с.л. сушен
12 броя агнешки котлети

Туршия
1 голяма тиквичка, обелена и настъргана на ситно ренде
1 с.л. сол
7.5  сантиметрови парченца бяла ряпа, настъргана
1 голям морков, обелен и настърган на ситно ренде
1 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. сусамово олио
2 с.л. сусамово семе
стръкчета розмарин за украса

Начин на приготвяне:
Смесваме соевия сос, оризовия оцет, чили соса, мирина, сусамовото олио и розмарина. В тази марината слагаме агнешкото да престои за една нощ, като покриваме купата с прозрачно домакинско фолио.

За да направим туршията, настъргваме тиквичката, поръсваме я със сол и я оставяме да престои 30 минути. Отцеждаме я, измиваме я под течаща вода и я подсушаваме върху кухненска хартия или памучна кърпа. Смесваме я с настърганата ряпа и морков и ги овкусяваме със соевия сос и сусамовото олио.

Изваждаме агнешките котлети от маринатата и ги печем на грил за 5-8 минути или докато станат готови, като ги обръщаме и пръскаме с останалата марината. Сервираме агнешкото с туршията за гарнитура. Поръсваме всяка порция със сусамови семена. Завършваме украсата с клонче розмарин.

Съвет: Когато купувате сусамово олио, търсете чисто олио, а не от печени семена, защото второто е много силно. Ако си купите от печен сусам, намалете количеството му в рецептата с няколко капки.

За да ви бъда максимално полезна, тук ви припомням друга моя рецепта: Печени пролетни агнешки ребърца с аспержи

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *