Омлетът винаги спасява положението, когато сме гладни, нямаме време или да допълним менюто – като компания за супа или салата. Днешната ми рецепта не е простия класически омлет, а специално ястие с характерния японски вкус, който идва от Кикоман натуралния соев сос. Ето – убедете се сами:
Необходими продукти за 2 порции:
4 големи яйца
¼ ч.ч. вода
½ с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. масло
1 ч.ч. гъби от буркан
Нарязан магданоз за декорация
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата с водата и Кикоман соевия сос. В тиган с незалепващо дъно, на средна температура, разтапяме 1 с.л. масло. Добавяме гъбите и ги сотираме за 2-3 минути. Изваждаме ги от тигана и го избърсваме със суха салфетка. Разтапяме 2 с.л. масло на средна температура на котлона. Когато маслото започне да образува балончета, наливаме яйцата в средата на тигана и с шпатула разнасяме сместа към краищата. Когато омлетът е почти готов, разтърсваме тигана, за да отлепим краищата и изсипваме гъбите в единия му край. Навиваме другия край на омлета и го изсипваме внимателно в чиния. Декорираме порцията с нарязан магданоз. Сервираме ястието топло.
За любопитните припомням още 2 рецепти за омлети:
Омлет със сладко-кисел соев сос Kikkoman