В Европа сме свикнали с класическо фондю с олио или сирене. Но има нова версия, която става все по-популярна: фондю шабу-шабу, или така нареченото японско фондю.
Шабу-шабу се приготвя от телешко месо и обикновено ястието ври пред гостите, по подобие на приготвянето на класическото фондю. И като всяко ястие с телешко, разковничето за успеха ви се крие именно в избора на месо. Опитайте се да откриете месо, което е с фина структура и с тънки нишки мазнина. За да може да извлечете максимума от месото при термичната обработка.
Може да приготвите шабу-шабу в средно голяма или голяма тенджера, както и в мултикукър. Разбира се, най-удобно би било да се сдобиете и с малък преносим котлон.
Обикновено шабу-шабу се приготвя в комбинация с най-различни зеленчуци – зеле, праз, морков, гъби, и нудли. Всеки един от зеленчуците, както и която и да е друга съставка освен месото, се потапят за определено време в бульона, като допълнително след като сервирате в чиниите, може да овкусите с Kikkoman PONZU, например.
А ето и нашето предложение за 6 порции шабу-шабу:
Фондю
1 л. телешки бульон
600 г телешко филе
200 г грахови шупулки
1 сладък картоф
1 буркан бейби царевица
Сос Cumberland
100 г сладко от червени боровинки или от касис
1 ч.ч. дижонска горчица
кора и сок от 1 портокал
2 с.л. Kikkoman PONZU лимон
черен пипер
Фъстъчен сос
125 г фъстъчено масло
4 с.л. Kikkoman сос Терияки с препечен сусам
сок от 1 лайм
50 г фъстъци
2 с.л. кокосово масло
100 мл кокосово мляко
1 глава пресен лук
3 см парче джинджифил
½ скилидка чесън
Телешки бульон (домашно приготвен)
2 глави лук, необелени
1 скилидка чесън
2 кг месо за супа
1 кг телешки кости
2 моркова
1 жълт морков
100 г целина
6 литра вода
1 дафинов лист
¼ връзка магданоз
10 зърна черен пипер
60 мл естествено ферментирал соев сос Kikkoman
Начин на приготвяне:
Телешки бульон (домашно приготвен). Измийте добре месото и костите. Поставете в голяма тенджера и напълнете със студена вода. Оставете да заври. Когато водата започне да кипи, отстранете пяната. Добавете останалите съставки и варете на среден котлон поне 3 часа. Прецедете и посолете на вкус. Вместо домашно приготвен бульон може да се използва готов бульон или бульон на кубчета.
Фъстъчен сос. След това обелете грубо фъстъците. Препечете в тиган без масло. Сложете настрана. Нарежете на ситно пресния лук, джинджифила и чесъна. Запържват се в олиото до омекване. Добавете кокосовото мляко и намалете за няколко минути. След това добавете фъстъците и фъстъченото масло. Добавете сока от лайм и Kikkoman сос Терияки с препечен сусам.
Сос Cumberland. Комбинирайте сладкото с горчицата, соса PONZU, портокаловия сок и кората. Подправете на вкус.
Телешко фондю. Нарежете филето на кубчета с размери 2 см. Бланширайте граховите шушулки във вряща вода, преди да ги потопите за кратко в студена вода. Обелете сладкия картоф и го нарежете на кубчета с размери 2 см. Гответе няколко минути, докато станат ал денте. Загрейте телешкия бульон в съд за фондю на котлона. Поставете съда за фондю върху стойката за фондю. Набодете месото или зеленчуците на шишчета и ги сварете в бульона. Сервирайте със сосовете.