След приятния уикенд идва работният понеделник, което не значи, че в главите ни няма мисъл за вкусна храна и бърза, по възможност 🙂 В моята лична класация за най-бързи рецепти на първо място влизат шишчетата. Те стават светкавично и са много ефектни. Направо ще съберете аплодисментите на семейството ви и на гостите ви. Измислете им оригинално и театрално име, използвайте оригиналните японски сосове на Кикоман и ще бъдете обявени за Готвач на месеца 🙂 За 40 минути предварителна подготовка и 15 минути активно готвене ще сготвим 4 порции вълшебни пилешки шишчета по японски.
Продукти:
500 г пилешко филе гърди
4 с.л. Кикоман Терияки марината
2 броя манго
1 червена чушка
150 г гъби
1 малка глава китайско зеле
200 г пресни соеви кълнове
За дресинга:
1 лимон
4 с.л. сусамово олио
1 с.л. печени сусамови семена
3 с.л. Кикоман соев сос
Начин на приготвяне
Измиваме пилешкото филе и го подсушаваме с памучна кърпап или кухненска хартия. Слагаме го в купа и го мариноваме с Кикоман Терияки марината за 15 минути.
Подготвяме шишчетата:
Обелваме мангото и го нарязваме го по дължина, а после на големи кубчета. Разполовяваме чушката, изчистваме я от семките и я нарязваме на едри квадрати. Изчистваме гъбите, измиваме ги, ако е нужно и ги разрязваме на две. Измиваме китайското зеле и соевите кълнове, нарязваме зелето на ивици.
Изстискваме лимоновия сок от едната половина на лимона, а другата половина нарязваме на много тънки резени.
Нанизваме на шишчета пилето, чушката, гъбите и мангото, и ги печем на грил за около 10 минути.
В чинии поставяме зелето и кълновете, като ги поливаме с дресинга. Най-отгоре слагаме по 1-2 шишчета.
Приятен апетит!
За любознателните припомням още една подобна рецепта:
Шишчета за барбекю с пилешко месо и ябълки