fbpx

Еди: майсторът на суши и родопски пататник

edi1Запознайте се с  Ердинч Кускусчиев или Еди.  От дванадесет години се занимава с кулинария. Казва, че за него “готвенето е философия, изкуство, начин да изразя себе си и специалното си отношение към приятелите, за които готвя.” За читателите на моя блог, специално му зададох няколко въпроса:

Имаш ли опит с японската кухня, кои рецепти приготвяш от нея и кои са най-важните й особености, според теб?

Две години от опита си посветих на изцяло на японската кухня като суши майстор. Приготвянето на традиционно японско суши изисква познание, отдаване и концентрация.

Има ли днес традиционни национални рецепти или професионалните/и не професионалните готвачи – хората у дома, ги променят и модифицират според вкусовете си? Рецептите от коя национална кухня готвиш най-често?

Голяма част от готвачите (професионални или не) променят рецептите според личните си вкусове/усещания, а и според вкусовете на хората, за които готвят. Но пък това довежда до симбиоза между традиция и творчество.

sushi

В момента най-често готвя българска – по-точно родопска кухня. Аз съм от Родопите! Някои рецепти си остават традиционни – родопският пататник например. 🙂

И едно предизвикателство: би ли приготвил рецепти от Родопите с японските соеви сосове Kikkoman?

Хех, да, защо не. 🙂

Какво искаш да усетят хората, когато ядат ястията, приготвени от теб?

Опитът ме научи колко важно е отношение към храната и процеса на готвене. Важно е храната да е “спокойна”, “напята” и “радостна” – така тя носи добри енергия и дава сила на тези, които се хранят. Това искам да усещат хората – моята наслада и радост от приготвянето на храната.

sushi2

Съгласен ли си с поговорката “Любовта минава през стомаха” и с какво глезиш любимата жена до теб? А ти самият, на кое ястие би се зарадвал, ако някоя го приготви специално за теб?

Амии, това моята приятелка може да каже най добре :D. Във всяка поговорка има нещо вярно. Аз бих се зарадвал любимата жена да ми направи българска баница с точени кори.

Пожелай нещо на нашите читатели, и на тези, които не застават често пред печката.

Пожелавам им да научат да готвят любимите ястия на любимите им хора. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *