fbpx

Великден по света

Дни преди християнския празник Великден и аз размишлявам върху него.

Великден не е особено популярен в Япония, за разлика от другите Западни празници като Коледа, Св. Валентин и Хелуин. Християнското население в страната на изгряващото слънце е по-малко от 1 %. Напоследък големи корпорации се опитват да разпространят идеята за празнуване на Великден в Япония, залагайки на това, че във все по-глобализиращия се свят географското положение има сравнително малка роля в определянето на културните ценности.

От своя страна характерно за Япония е да добавя нещо от себе си в чуждите празници и винаги да адаптира западните модели към източните обичаи. Така както празника на влюбените например, който има своята интересна интерпретация с втори ден за празнуване, един месец по-късно. Ще очакваме с нетърпение как ще се развият нещата в бъдеще.

Как празнуват Великден по света?

За България си знаете – няма да разказвам. Боядисани яйца, сладки хлябове – козунаци и ходене на гости при роднини и приятели.

В Австралия също боядисват яйца и ходят на църква, интересна при тях обаче е ситуацията с великденския заек. Тъй като по тези земи зайците не се толерират много от местните, поради щетите, които нанасят на селскостопанските култури, през 1991 година започва кампания, популяризираща изчезващ вид австралийски гризач с дълги уши, който да заеме ролята на заека във Великденските празненства.

Бразилия празнува Великден с много танци, цветни карнавали и специални деликатеси като шоколадови яйца и Великденска торта.

В Дания децата се състезават кой ще събере най-много яйца, като играта включва писане на кратки писма в стихотворна форма към близки и роднини. Писмата са анонимни, но биват подписвани с точки, които са равни на броя на буквите от името на изпращача. Ако получателя на писмото не успее да отгатне кой му го е изпратил в определен срок от време, изпращача разкрива своята идентичност, и настоява да получи яйце в замяна.

На Бермудските острови хората пускат специално изработени цветни хвърчила във формата на кръстове. А в Мексико изгарят фигура с образа на Юда, която е пълна с шумни фойерверки, които се изстрелват към небето.

За любопитните припомням още нещо за Великден:

5 съвета за боядисване на великденски яйца

Как празнуват Великден в Япония?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *